Vijesti

„Hrvatska vinska kultura“ novinarke i autorice Tanje Baran predstavljena u Starom Gradu na Hvaru

 

U klaustru dominikanskoga samostana sv. Petra Mučenika, u Starom Gradu na Hvaru, u nedjelju 7. srpnja 2024., predstavljena je znanstveno-popularna monografija Tanje Baran „Hrvatska vinska kultura“. O knjizi su uz autoricu govorili ravnateljica Muzeja općine Jelsa Marija Plenković i samostanski starješina fr. Ante Kazoti. koji je i nedavno izabran za predsjednika Ogranka Matice hrvatske Stari Grad. Također su vinu u čast pjevali i svirali hvarski glazbenici bariton Dario Belić i korepetitor Slavko Reljić. Sudjelovao je i starogradski gradonačelnik Antonio Škarpa.

 

Fr. Ante Kazoti je kao domaćin predstavio autoricu te izrazio radost i zahvalnost što je autorica u svoju knjigu ugradila kadrove iz hvarskoga dominikanskoga samostana: amfore iz davnih stoljeća koje rese samostanski muzej i prešu iz muzeja te panoramu samostanskog kompleksa s pripadajućim vinogradom iz kojega proizlazi vino „Dominikanac“. Etnologinja Marija Plenković predstavila je strukturu knjige i nazvala je kapitalnom, svjesna da se iza monografije krije višegodišnji rad na slabo znanom području hrvatske uljudbe vezanim uz vino. Posebno se osvrnula na dalmatinsku kulturu življenja i uživanja vinogradarstva i vina.

 

Autorica Tanja Baran govorila je o prebogatoj vinarskoj i vinogradarskoj hrvatskoj tradicijskoj baštini, a koja dosad nije imala velikih sinteza. Zahvalila je mnogima koji su je tijekom istraživanja upućivali na relevantnu građu. Na kraju je publiku učinila dionicima poznatih vinsko-pajdaških regula „Križevačkih štatuta“, pa su klaustrom „zavladali“ stoloravnatel, fiškuši, kantušminsteri, govorači, vunbacitel, sve uloge iz regula toga folklornoga kazališta, a sama je uz pjesmu i pune čaše vrsnih dalmatinskih vina okupljenih u publici izrekla zdravicu pajdaštvu po „Križevačkim štatutima“.

 

Organizatori svečanosti predstavljanja bili su dominikanski samostan sv. Petra Mučenika i Ogranak Matice hrvatske Stari Grad na Hvaru.