Vijesti

Otvorena izložba 'Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu' u galeriji 'Stratiko' samostana Sv. Petra Mučenika u Starom Gradu na Hvaru

 

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice Iris Mihatov Miočić svečano je u petak 5. srpnja 2024. otvorena u galeriji „Stratiko“ dominikanskog samostana sv. Petra Mučenika u Starom Gradu na Hvaru. O izložbi su uz autoricu govorili domaćin, samostanski starješina fr. Ante Kazoti, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. U glazbenom je programu nastupio bariton Dario Belić uz korepeticiju Slavka Reljića, a samu izložbu je otvorio dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja. Ovogodišnja izložba ostaje otvorena do 10. kolovoza ove godine.

 

Fr. Ante Kazoti izrazio je radost što se izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ po treći put otvara u dominikanskom samostanu u Starom Gradu, jer sveci okupljaju i uz njih je lijepo biti. Naglasio je koliko su sveci u interpretaciji Iris Mihatov Miočić realistični, a da osobito privlače pogledi svetaca, što autorica postiže dojmljivim korištenjem svjetla pod različitim kutovima.

 

Mons. Antun Sente kao nositelj izložbenoga projekta okupljenima je ispripovijedao o jako dobrom prijemu izložbe koja je dosad postavljena u čak 16 hrvatskih sredina. „Interes za ovu izložbu ne jenjava. Tek što smo je otvorili u Sinju, već smo sada u Starom Gradu, nakon toga je selimo u Podravinu“, izjavio je mons. Sente izrazivši veliku radost što je interes za izložbenim ciklusom diljem domovine izniman.

 

Autorica Iris Mihatov Miočić posvjedočila je da je od ranije znala da Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“ iz Križevaca više godina vode taj ciklus posvećen hrvatskim svecima s više različitih slikara i da je intimno željela da i ona bude pozvana. „Obuzela me neopisiva sreća kad me nazvao rektor svetišta i ponudio mi da budem autorica izložbe. Bio mi je to jasan znak da su i sv. Josip kao zaštitnik Hrvatske i hrvatski sveci i blaženici čuli tu moju želju. Tijekom slikanja jako sam se približila našim duhovnim velikanima, duhovno sam uz njih jako narasla, obišli smo s izložbama mnoge hrvatske krajeve i sveci su mi otvorili brojne nove prilike“, ispripovijedala je autorica.

 

Inicijatorica izložbenoga ciklusa, koji svake godine započinje krajem svibnja u Križevcima na Danima hrvatskih svetaca i blaženika, Tanja Baran okupljenima je približila nakanu boljeg poznavanja i intenzivnijeg štovanja hrvatskih svetaca. Izrazila je zadovoljstvo što se izložba, zahvaljujući domaćinu fr. Anti Kazotiju, otvara u hvarskoj domovini najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, u starogradskom dominikanskom samostanu, gdje je lani postavljen i spomeniku bl. Kažotiću.

 

Pri otvorenju ovogodišnje izložbe, splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja je prenio pozdrave župana Blaženka Bobana, koji je otvorio lanjsku izložbu. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa, kao i predsjednik Gradskoga vijeća grada Hvara Jurica Miličić te don Kristijan Perić, župnik u Donjoj Obriježi kraj Pakraca, bliski rođak jednoga od najmlađih hrvatskih blaženika Antona Muzića. Samoj svečanosti otvorenja je prethodilo misno slavlje u dominikanskoj samostanskoj crkvi sv. Petra Mučenika, koje je predvodio mons. Antun Sente, a uz starješinu Kazotija, koncelebrirali su don Nikša Bižaca te mons. Pablo Castiglia, tajnik kardinala Angela De Donatisa.