Vijesti

Sprovod fr. Mile Gugića

2024 06 06 fr mile naslovna

 

Na zagrebačkom groblju Mirogoj, u četvrtak 6. lipnja 2024., u nazočnosti pokojnikove obitelji, rodbine, prijatelja, sestara dominikanki i braće dominikanaca, drugih redovnika, svećenika i vjernika, pokopan je dominikanac fr. Mile Gugić, koji je u samostanu Kraljice svete Krunice u Zagrebu boravio od 2019. godine do smrti. Sprovodne obrede predvodio je fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, a sv. misu zadušnicu neposredno nakon pogreba služio je fr. Ivan Marija Tomić, prior samostana Kraljice svete Krunice te župnik istoimene župe.

 

Provincijal Slavko Slišković u svojem govoru osvrnuo se najprije na plodonosan život fr. Mile. Kako je istaknuo provincijal, fr. Mile čitav je svoj svećenički i redovnički život posvetio Hrvatskim katoličkim misijama u Njemačkoj (Hamburg i Kempten) gdje se isticao trudom oko vjerske pouke vjernika i očuvanju nacionalnog identiteta, jezika i kulturne baštine. Svakako se istaknuo za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kada je prikupljao humanitarnu pomoć u novcu ili raznim materijalnim potrepštinama te slao u ratom zahvaćena područja. Fr. Mile se pitao što vjernici iseljenici očekuju od jednog misionara koji im je poslan i doista iz njegovih bilješki možemo iščitati da vjernici očekuju onoga koji samog sebe predaje za druge u svakom pogledu, materijalnom i duhovnom i da nikada ne zaboravi kako „moramo raditi kao da sve ovisi o nama, ali svome radu dati viši smisao, svjesni da Bog čini plodnim tajanstveno tlo duše“. Svoj govor provincijal je završio riječima zahvale fr. Mili za sve što je tijekom života učinio za svoju provinciju, svoj dominikanski red i cijelu Crkvu moleći Gospodina da primi našega brata Milu u svoje Kraljevstvo.

 

Prior fr. Ivan Marija Tomić u svojoj se je propovijedi osvrnuo kako je život jedno otajstvo, jedno čudo, jer kada se rađamo prvi puta nas uzimaju neke nepoznate ruke, a slično je i kada napuštamo ovaj svijet, često nas u grob polože neke nepoznate ruke. Kako je i sam prior rekao, fr. Milu upoznao je pobliže tek kad je on stigao u samostan Kraljice sv. Krunice nakon mnogo godina provedenih u misijama u Njemačkoj. Iako se i nisu dugo poznavali, providnost je htjela da fr. Mile izdahne na njegovim rukama. U ovom su se slučaju potvrdile riječi da čovjeka nepoznate ruke dočekaju u dolasku na ovaj svijet i ispraćaju prilikom odlaska s njega. Tom se prigodom i sam prior zahvalio za sve ono što je fr. Mile učinio za samostan i župu u svojih pet godina koliko je živio u njemu te ga u svetoj misi preporučio milosrđu Božjem.

 

Fr. Mile Gugić, rodio se u Uzarićima 7. kolovoza 1941. godine od oca Franje i majke Kate rođ. Ljubić. U rodnom je mjestu završio osnovnu školu, a nižu realnu gimnaziju u Širokom Brijegu. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Bolu na Braču gdje je maturirao 1964. godine. Iste godine stupio je u novicijat Reda propovjednika u Dubrovniku, a u tom je gradu također položio privremene (1965. g.) i svečane zavjete (1968. g.). Studij filozofije pohađao je u Dubrovniku, a teologije u Zagrebu i Etoilleu u Francuskoj. U Francuskoj je stekao licencijat iz teologije, a godinu dana ranije 1970. godine zaređen je za svećenika. Neposredno nakon licencijata odlazi u sjevernu Njemačku u HKM Hamburg gdje djeluje od 1971. do 1974. godine. Dolazeći na jug Njemačke 1974. godine, u biskupiji Augsburg osniva HKM Kempten koji obuhvaća cijelu pokrajinu Allgau. Tu ostaje idućih 45. godina do rujna 2019. g. kada dolazi u Zagreb u samostan Kraljice svete Krunice gdje djeluje sve do svoje smrti.

 

Neka mu svemogući i milosrdni Gospodin udjeli po zagovoru Majke Božje i sv. Dominika vječni pokoj i radost u zajedništvu sa svima svetima. Amen.

 

 

Tekst: Fr. Leonardo Matinović, OP
Foto: Jakov Vuković, OP