Vijesti

Susret dominikanskih novaka u Caleruegi

2024 05 30 naslovna novaci

 

Od 23. do 29. svibnja 2024. u španjolskom gradiću Caleruegi, rodnom mjestu sv. Dominika, utemeljitelja Reda propovjednika, održan je susret dominikanskih novaka Europe i njihovih učitelja. Susretu je također prisustvovao fr. Gerard Francisco Timoner III., učitelj Reda, fr. Pablo Sicouly, vikar Učitelja i socius za intelektualni život, te sociusi za Europu i glavni organizatori susreta, fr. Alain Arnould i fr. Miguel–Angel del Rio.

 

Novaci Hrvatske dominikanske provincije, u pratnji fr. Domagoja Augustina Polanščaka, učitelja studentata, sletjeli su u zrakoplovnu luku u Madridu 23. svibnja u poslijepodnevnim satima. Tamo su se pridružili ostalim sudionicima s kojima su zatim autobusom krenuli prema Caleruegi, gdje su stigli u večernjim satima.

 

Drugi dan susreta započeo je zajedničkom jutarnjom molitvom. Nakon okrjepe za bratskim stolom započeo je radni dio susreta. Novaci su predstavili svoje provincije, prisutnost braće, glavne načine djelovanja te novicijat i formaciju novaka. Fr. Óscar Jesús Fernández Navarro, učitelj španjolskih novaka, održao je predavanje o povijesti Caleruege. Tijekom popodneva održan je susret učitelja novaka s učiteljem Reda, a zatim je uslijedio susret novaka s učiteljem Reda, pri čemu se razgovaralo o duhovnoj i teološko–filozofskoj tradiciji Reda, dominikanskom poslanju i doprinosu Crkvi kroz povijest i danas, kao i pitanjima vezanim uz osobna iskustva na koja je Učitelj rado odgovarao. Učitelj je prikazao Red propovjednika kao homiliju sv. Dominika te nas je pozvao da se zapitamo gdje se mi kao pojedinci nalazimo u spomenutoj homiliji. Uz mnogobrojne poticaje upućene novacima, odgovorio je i na neka praktična pitanja vezana uz život u zajednici. U večernjim satima učitelj Reda predslavio je svetu misu u samostanu dominikanskih monahinja u Caleruegi.

 

Trećeg dana susreta učitelj Reda održao je predavanje o Dominikanskoj obitelji, njezinu ustrojstvu, broju i geografskoj prisutnosti. Novaci su predstavili neke značajne osobe iz suvremene povijesti svojih provincija. U poslijepodnevnim satima posjetili smo Santo Domingo de Silos, gradić u blizini Caleruege, gdje se nalazi benediktinski samostan sv. Dominika iz Silosa, sveca prema kojemu je „naš“ sv. Dominik dobio ime. Nakon obilaska samostanskog muzeja, kapelice i kripte, u crkvi smo sudjelovali s benediktinskim monasima u molitvi večernje na latinskom jeziku. Na povratku u Caleruegu svratili smo u klanac Yecla, gdje su neki od nas jedva uspjeli proći kroz uske prolaze između stijena.

 

U nedjelju, 26. svibnja, posjetili smo Valladolid, glavni grad španjolske autonomne zajednice Kastilja i Leon. U gradu se nalazi dominikanski samostan sv. Gregorija i prekrasna gotička crkva sv. Pavla Apostola. Nakon razgledavanja crkve i Nacionalnog muzeja, sudjelovali smo na svetoj misi koju je predslavio fr. Jesús Díaz Sariego, provincijal Španjolske provincije. Nakon zajedničkog ručka imali smo slobodno poslijepodne koje smo iskoristili za šetnju gradom i bratsko zajedništvo u radosti i smijehu. U večernjim satima posjetili smo samostan dominikanskih monahinja s kojima smo izmolili večernju molitvu te se zaputili natrag prema Caleruegi.

 

Petog dana susreta fr. Pablo Sicouly održao je predavanje o Školi iz Salamance, intelektualnom pokretu iz XVI. / XVII. stoljeća, i njezinim istaknutim dominikanskim predstavnicima. Brat Pablo govorio je također o životu i djelu fr. Bartoloméa de Las Casasa, istaknutom dominikanskom učenjaku i zastupniku prava američkih domorodaca. Tijekom poslijepodnevnih sati učitelji novaka izmijenili su mišljenja o ovogodišnjem susretu, dok su novaci razgovarali o temi koju je predložio učitelj Reda, a to je budućnost Europe i Reda u njoj.

 

Utorak je za nas bio posljednji dan susreta. Cijeli je dan bio posvećen manje poznatim članovima Dominikanske obitelji koji su svojim životom na izniman način posvjedočili svoju vjeru. U ime naše Provincije fr. Luka Capuder je predstavio život i djelo fr. Dominika Barača. Dan je bio pomalo tužan jer je došlo vrijeme rastanka i opraštanja s novim prijateljima, subraćom iz raznih dijelova Europe. Zbog leta koji smo imali u ranim jutarnjim satima idućega dana, u popodnevnim satima smo se zaputili prema Madridu gdje smo u našem samostanu prespavali posljednju noć. Ostala braća su susret završila u Caleruegi u jutarnjim satima 29. svibnja.

 

I braća novaci i njihovi učitelji složili su se kako je susret bio izrazito plodonosan i koristan te su uputili prijedlog za organiziranje istoga svake godine. Vidjeli smo nova mjesta koja su značajna za povijest Reda, upoznali smo divnu subraću iz drugih provincija, razmijenili iskustva, ohrabrili i potaknuli jedni druge na ustrajnost u službi Bogu.

 

Zahvalni smo dragome Bogu na milostima koje nam je udijelio, braći koja su susret organizirala i uložila vrijeme i trud za uspjeh istoga i svima koji su nas molitvom pratili.

 

Posebna zahvala fr. Lawrenceu Lewju, članu Engleske provincije i generalnom promicatelju krunice koji nam je ustupio neke od fotografija.

 

Fr. Renato Vilić, OP