Vijesti

Godišnji susret dominikanskih odgojitelja Srednje i Istočne Europe

2024 03 18 slovacka naslovna

 

Od 14. do 17. ožujka 2024. u dominikanskom Samostanu sv. Dominika u Zvolenu (Slovačka) održan je godišnji susret dominikanskih odgojitelja Srednje i Istočne Europe. Na susretu su sudjelovali učitelji dominikanskih novaka i studenata iz Poljske, Češke, Slovačke i Hrvatske, dok braća iz Njemačke i Austrije ovaj put nisu mogla sudjelovati.

 

Tijekom radnog dijela programa braća odgojitelji podnijela su izvješće o svojem radu i stanju početne formacije u svojim provincijama. Cjelokupna početna formacija, tj. postulatura, novicijat i studentat, poljske i hrvatske braće je u njihovim provincijama, dok slovačka i češka provincija šalju mlađu braću već godinama na formaciju u Tulušku provinciju, počevši od razdoblja novicijata. Razgovaralo se o prednostima i izazovima početne formacije u vlastitoj provinciji i u nekoj od drugih provincija Reda.

 

Braća odgojitelji su također raspravljali o paradoksima formacije i zajedničkog života s obzirom na odnos naših osobnih i zajedničkih snaga i slabosti, oslanjajući se pri tome na Hebr 5,2: „On može primjereno suosjećati s onima koji su u neznanju i zabludi jer je i sam zaogrnut slabošću“. Dotaknuli smo se i paradoksa samoće i zajedništva, idealizma i nesavršenosti, izbjegavanja pogreški i njihova prihvaćanja, vanjskog i unutarnjeg čovjeka (usp. 2 Kor 4,16–18).

 

Važan dio ovogodišnjeg susreta odgojitelja bilo je zajedništvo sa samostanskom zajednicom, iskustvo uzajamnosti i prihvaćanja, zajedničke molitve i liturgije, ali i zajedničkog jela i druženja. Braća su posjetila Bansku Štiavnicu, srednjovjekovni grad u središnjoj Slovačkoj, gdje su se prvo uspeli na Kalvariju, a kasnije su prošetali ulicama prekrasnog grada koji se zbog svoje povijesne vrijednosti nalazi na UNESCO listi svjetske baštine.

 

I ovaj susret odgojitelja bio je prilika za jačanje svijesti o međunarodnoj dimenziji našeg Reda i potrebi međusobne suradnje za dobro naših provincija i naše braće. Sljedeći susret održat će se 2025. godine u Krakovu (Poljska).

 

 

Fr. Domagoj A. Polanščak, OP