Vijesti

Obilježen Dan Instituta sv. Tome Akvinskog

2024 03 09 konferencija naslovna

 

Međunarodnom znanstvenom konferencijom „Emocije i motivacija – pokretala ponašanja“, održanom na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, 7. ožujka 2024. obilježen je Dan Instituta sv. Tome Akvinskog, povodom 750. obljetnice smrti sv. Tome Akvinskoga (7. 3. 1274.). Konferenciju su organizirali Fakultet filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Institut sv. Tome Akvinskog iz Zagreba, Institut društvenih nauka iz Beograda, Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Uniwersytet Ignatianum w Krakowie.

 

O pitanjima poput: Što pokreće čovjekovo ponašanje? Zašto radimo ono što radimo? Koji je odnos misli i djelovanja? Koja je veza između vjerovanja i emocija? Jesu li um i emocije isključivi? Kako emocije oblikuju društvenu stvarnost? Koja je uloga motivacije i emocija u psihijatriji i psihoterapiji? O vezi emocija, motiva, uma, volje, osobe, zajednice, terapeuta, pacijenta, na konferenciji je govorilo preko četrdeset stručnjaka s područja filozofije, teologije, psihologije, edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti i iz više psihoterapijskih perspektiva. Među predavačima su bili stručnjaci iz Hrvatske, Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine, te iz Sjedinjenih Američkih Država. Program konferencije obogatila su i tri pozvana predavanja iz filozofske, psihijatrijske i psihološke perspektive. Dr. sc. Filip Grgić, s Instituta za filozofiju u Zagrebu, održao je izlaganje na temu „Slabost volje i nemar“; prof. dr. sc. Marijana Braš, prim. dr. med. i prof. dr. sc. Veljko Đorđević, prim. dr. med. s Medicinskog fakulteta u Zagrebu izložili su temu „Let od kulture bolesti do kulture zdravlja – emocije, motivi i komunikacija“, dok je izv. prof. dr. sc. Martin F. Lynch s Warner School of Education, University of Rochester, New York, izložio rad na temu „Razumijevanje organizmičkih procesa: uloga osnovnih psiholoških potreba u motivaciji i dobrobiti“.

 

U prigodnom dijelu, u prvom dijelu konferencije, ravnatelj Instituta sv. Tome Akvinskog prof. dr. sc. Anto Gavrić, s Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, održao je izlaganje „Toma Akvinski o emocijama kao pokretačkoj snazi i njihovom utjecaju na promjene tijela“; dr. sc. Predrag Milidrag, s Instituta društvenih nauka iz Beograda, izložio temu „ Uloga mislilačke moći u oblikovanju praktičkog silogizma kod Akvinca“, a prof. dr. sc. Ivan Koprek, Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, održao izlaganje na temu „Imamo li pravo na ljutnju? Aristotel o afektima i ljutnji“.

 

Jezici konferencije bili su hrvatski i engleski, te vjerujemo da će objavljeni radovi o temama izlaganim na konferenciji obogatiti i globalnu i lokalnu zajednicu uključenu u znanstvena istraživanja ili psihoterapijski rad s emocijama i motivacijom i tako doprinijeti podizanju kvalitete mentalnoga zdravlja u zajednici.

 

Međunarodna znanstvena konferencija „Emocije i motivacija – pokretala ponašanja“ jedna od triju aktivnosti kompetitivnoga projekta Sveučilišta u Zagrebu „Što pokreće čovjekovo ponašanje?“ kojem je nositelj Fakultet filozofije i religijskih znanosti, a suorganizatori su Institut sv. Tome Akvinskog, Amigdala Centar za propedeutiku psihoterapije i Dominikanski samostan bl. Augustina Kažotića u Zagrebu.

 

Više detalja o projektu i projektnim aktivnostima „Škola emocija i motivacije“, te korizmenim tribinama „Pokrenuti odozgor – emocije, motivacija i religija“ dostupno je na web stranicama Fakulteta filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske dominikanske provincije i Samostana blaženog Augustina Kažotića.

 

Institut sv. Tome Akvinskoga u Zagrebu osnovala je 2013. godine Hrvatska dominikanska provincija Navještenja Bl. Djevice Marije. Svrha Instituta je interdisciplinarno proučavati i poučavati misao sv. Tome Akvinskog u dijalogu sa suvremenom kulturom i znanošću.