Vijesti

Prezbitersko ređenje fr. Ilije Lešića

2023 11 16 fr ilija naslovna

 

U srijedu 15. studenog 2023., na blagdan sv. Alberta Velikog, u samostanskoj i župnoj crkvi Kraljice Svete Krunice u Zagrebu, polaganjem ruku mons. Mije Gorskog, pomoćnog biskupa zagrebačkog, za prezbitera je zaređen dominikanac fr. Ilija Lešić, sin Joze i Luje r. Janjiš, rođen 23. studenog 1996. u Virovitici, a dolazi iz župe Srca Isusova, Pećine (BiH).

 

Svečano euharistijsko slavlje, u nazočnosti braće dominikanaca, sestara dominikanski, obitelji, rodbine i prijatelja ređenika te brojnih župljana, započelo je pozdravnim govorom fr. Ivana Marije Tomića, priora zagrebačkog samostana na Koloniji, a nastavljeno je misom i obredom ređenja.

 

U prigodnoj homiliji mons. Gorski osvrnuo se na Isusovu prispodobu o talentima. Kako je biskup rekao, nitko nije primio iste darove, ali je svatko dužan u svojoj mjeri i na svojoj razini te darove prepoznati i razvijati, dakako u zajednici jer onda ti darovi postaju korisni, a kroz to se mi sami ostvarujemo. No čovjek nekako često sam za sebe tvrdi da nije osposobljen i navodi razloge zašto ne iskoristiti one darove koje mu je Bog povjerio. Uzrok je tomu naša lijenost, naša komocija, strah pred odgovornošću, strah pred životom… Fr. Iliju je biskup potaknuo na pitanje zašto ga baš u ovo vrijeme Bog zove u život i u svećeničku službu u dominikanskom redu, naglasivši mu da nikako ne propušta prilike i darove koje mu Gospodin po rođenju i pozivu daje, te svakako iskoristi darovano vrijeme, jer ne će biti drugog vremena, nekog drugog početka, neke druge prilike. Za uzor u njegovu svećeničkom životu i apostolatu, mons. Gorski stavio je sv. Alberta Velikog, da iskoristi vrijeme za rast u mnogim spoznajama, ali prije svega vrijeme u molitvi, da bude učitelj vjere, skromni redovnik i nadasve veliki molitelj, kako se ne bi izgubio u vrtlogu obveza i suvremenih ideja.

 

Na kraju sv. mise nazočnima se riječima poticaja i zahvale obratio fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije.

 

Na sv. misi ministrirali su dominikanski novaci i bogoslovi, a liturgijsko pjevanje predvodio je mješoviti zbor „Augustin Kažotić“ pod ravnanjem fr. Bonifacija Franje.

 

Poslije obreda u crkvi, druženje se nastavilo uz čestitanje mladomisniku, te večeru i pjesmu u refektoriju samostana.

 

Fr. Leonardo Matinović, OP