Vijesti

U Žalecu (Slovenija) pokopan fr. Viktor Arh

2023 10 22 v a naslovna

 

U subotu, 21. listopada, u Žalecu (Slovenija) slavljeni su sprovodni obredi za fr. Viktora Arha, svećenika i slovenskog dominikanca, koji je preminuo 18. listopada 2023. u 83. godini života, 63. godini redovništva i 56. godini svećeništva. Sprovodni obredi započeli su misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Nikole, koju je predslavio umirovljeni celjski biskup mons. Stanislav Lipovšek. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika, među kojima su bili fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, fr. Ivan Arzenšek, župnik u Petrovču, braća dominikanci iz Hrvatske te ostali svećenici Celjske biskupije.

 

Uz prisutnost članova pokojnikove obitelji, u misnom slavlju sudjelovale su i sestre dominikanke iz Hrvatske te brojni župljani Žaleca i Petrovča.

 

Biskup Lipovšek je u svojoj propovijedi istaknuo značaj koji je brat Viktor imao za slovenske dominikance, ali i njegov neumorni i predani pastirski rad u župi sv. Nikole. U svojih četrdeset i pet godina, koliko je bio župnik u Žalecu, mnoge generacije mladih podučavao je kršćanskom životu, mnoge je na tom putu pomagao i tješio, s mnogima se radovao, a i tugovao, po onoj Apostolovoj: „Svima bijah sve da pošto-poto neke spasim.“ (1 Kor 9, 22b). Za svoje župljane i braću bio uvijek osoba na koju se moglo osloniti, osoba koja je bila tu za drugoga.

 

Tako je brat Viktor izgarao u vršenju službe koja mu je bila povjerena da nije prestajao ni u svoje staračke dane služiti braći ljudima pa i onda kada je onemoćao i bio ovisan o pomoći drugih. Sa svoji četrdeset i pet godina župništva postao je u Celjskoj biskupiji osoba koja je najduže vršila tu službu, a vjerujemo i u Sloveniji. Isto tako postao je slovenski dominikanac koji je najduže poživio u našoj Provinciji.

 

Poslije mise zadušnice, uslijedili su oproštajni govori. Fr. Ivan Arzenšek izrekao je životopis fr. Viktora i oprostio se od njega u ime slovenskih dominikanaca. Nakon toga uslijedili su ostali dirljivi oproštajni govori.

 

Potom se procesija uputila ulicama Žaleca ka groblju, gdje su nastavljeni sprovodni obredi. Pri završetku obreda u ime Hrvatske dominikanske provincije nazočnima se obratio fr. Slavko Slišković, provincijal.

 

Tijelo našeg brata Viktora, uz pjevanje dominikanske Salve Regina, položili smo u grob i molili da mu Gospodin, po velikom milosrđu svome, udijeli zajedništvo sa svetima. Počivao u miru!

 

 

Tekst: fr. Kristijan Zelić, OP
Foto: fr. Jakov Vuković, OP