Vijesti

Misnim slavljima i procesijom obilježen blagdan Gospe od Ružarija u Trogiru

2023 10 02 ruzarica naslovna

 

U crkvi sv. Dominika u Trogiru svečano je 1. listopada obilježen blagdan Gospe od Ružarija.

 

Uoči jutarnjeg misnog slavlja održana je procesija Gospinim kipom ulicama starog dijela grada i rivom kojeg su tradicionalno nosili članovi Udruge Gospe od Karmela, praćeni barjaktarima, svećenicima, članovima zbora te brojnim okupljenim vjernicima Trogira i okolice.

 

Svečano misno slavlje predvodio je fr. Jozo Čirko, u koncelebraciji s fr. Petrom Galićem, starješinom dominikanskog samostana u Trogiru te Zvonkom Džankićem, ekonomom Provincije.

 

U homiliji je naglasak stavio na važnost svakodnevne molitve krunice. Podsjetio je na povijesne činjenice kada je sv. Dominiku u 13. stoljeću Marija dala oružje u borbi protiv neprijatelja – svetu krunicu.

 

„Ako imate problema u kući, obitelji, u braku, zapitajte se: Molimo li zajedno krunicu, molimo li u obitelji? Papa Pio IX je rekao: Ako želite mir u svojim srcima, u svojim domovima, u svojoj zemlji, okupite se svake večeri i izmolite krunicu. Neka ne prođe ni jedan dan bez molitve krunice, bez obzira na brige i poslove koji vas terete”, kazao fr. Čirko.

 

Dodao je kako su sveti Dominik i njegova braća branili Europu od albigenza, od krivovjerja, a sada u naše vrijeme, pojavile su se, kazao je, nove hereze, nova krivovjerja koja prijete obitelji, braku, cjelovitosti ljudske osobe i poretku kakvog je Bog dao.

 

Mi kršćani smo pozvani braniti istinu i vjeru u Isusa Krista. Molimo stoga, krunicu svakodnevno. Dozvolimo da preobrazi naša srca i naš život, poručio je propovjednik.

 

Na kraju svečanosti uputio je zahvale svima koji su doprinijeli da se blagdan i ove godine dostojno obilježi, a potom je uslijedila molitva krunice i litanije te Molbenica Kraljici svete krunice u 12 sati.

 

 

Tekst: Ivana Rinčić
Foto: dominikanci.hr