Vijesti

Blagdan Velike Gospe u Trogiru: Tradicionalna procesija Gospinim kipom ulicama grada

2023 08 16 v g trogir

 

Blagdan Velike Gospe svečano je obilježen u Nacionalnom svetištu bl. Augustina Kažotića i crkvi sv. Dominika u Trogiru. Brojni vjernici Trogira i okolice sudjelovali su na misnim slavljima i procesiji Gospinim kipom ulicama starog dijela grada i rivom.

 

Kip Majke Božje u procesiji su tradicionalno nosili članovi Udruge Gospe od Karmela, praćeni barjaktarima, starješinom dominikanskog samostana fr. Petrom Galićem, članovima zbora i brojnim Gospinim štovateljima.

 

Svečano misno slavlje predvodio je fr. Petar Galić koji je u propovijedi podsjetio da je Crkva proglasila četiri dogme o Mariji. Prva jest da je ona Bogorodica, druga da je vazda djevica, treća da je začeta bez istočnog grijeha, a četvrta, koju obilježavamo danas, a proglasio je Papa Pio XII 1950. godine, jest Uznesenje Blažene Djevice Marije dušom i tijelom u slavu nebesku. Ova dogma nam otkriva, istaknuo je propovjednik, dublji smisao života i Crkva nas posebno poziva da s vjerom gledamo u Mariju.

 

„Uz Gospu se osjećamo najsigurnijima i oko nje se okupljamo. I na današnji blagdan nas Marija okuplja kao kvočka piliće jer se pod njezinim skutima osjećamo najsigurnije. Ostanemo li vjerni Djevici Mariji ona će nas sačuvati za svog sina, za nebo, da i mi budemo uzneseni onaj dan kad on dođe u slavi“ , poručio je predslavitelj uz zahvale svima koji su pridonijeli veličanstvenoj proslavi blagdana Velike Gospe.

 

 

Tekst: Ivana Rinčić
Foto: dominikanci.hr