Vijesti

Poplavljen dominikanski samostan Gospe Svete u Petrovču

2023 08 07 bazilika 1

 

Nakon obilnih kiša, u samo jednoj noći, 4. 8. 2023. Sloveniju su snašle najgore poplave u modernoj povijesti. Poplave su širom zemlje ostavile cijela mjesta i kuće pod vodom, mnogi su morali napustiti domove, dok su bujice nosile sve pred sobom, uključujući električne vodove, automobile pa čak i ceste i kuće. Najgore od svega, voda je odnijela i ljudske živote, koliko točno se još ne zna, jer je nekoliko mjesta još uvijek odsječenih od svijeta. Situacija je katastrofalna i Slovenija će rado prihvatiti svu pomoć koja se joj nudi.

 

Poplave nisu poštedjele ni sakralne objekte. Pod vodom je nemali broj župnih crkava i drugih objekata sakralnog značaja, kao što su kapelice, župne kuće i domovi. Poplavljeno je i Petrovče, gdje se nalazi jedina zajednica dominikanaca u Sloveniji. Poplavljeni su bili svi naši objekti: Petrovška bazilika Obiskanja Device Marije, Dominikanski samostan Gospe Svete, Dominikov dom te župni Karitas.

 

Nakon poplave, kad se voda povukla, doživjeli smo i drugi šok. Iza sebe je voda ostavila strahotu – blato, smrad i ogromnu materijalnu štetu. Vrijedni župljani nisu ostavili svoje dominikance i petrovšku Majku Božju, nego su u nevjerojatnom broju pomogli u čišćenju bazilike i samostana.

 

Tako su vjernici dobrog srca pokazali da je naša župa stvarno njihov duhovni dom.      U suradnji s Krajevnom zajednicom Petrovče naš se samostan pretvorio u centar pomoći za sve dobrovoljce koji pomažu u sanaciji katastrofalnih poplava.

 

Svima hvala za molitve i materijalnu pomoć kojom ćete pomoći u obnovi našeg samostana i bazilike. Neka nama dragi Bog pomogne, da svu tugu koju danas osjećamo u našim srcima izbriše iz naših života.

 

2023 08 07 glavna ladja

 

2023 08 07 ŽUPNIŠČE1