Vijesti

U Trogiru prve zavjete položilo 14 novaka dominikanskog Trećeg reda

2023 05 25 zavjeti trogir naslovna

 

Na blagdan Prijenosa sv. oca Dominika u trogirskom samostanu sv. Dominika pod misom je održan obred polaganja prvih zavjeta dosadašnjih novaka dominikanskog Trećeg reda.

 

Četvero vjernika započelo je vrijeme novicijata, a prve zavjete položilo je četrnaest članova dominikanske obitelji na ruke o. Joza Čirka, predsjednika i duhovnika bratstva, umjesto vrhovnog Učitelja reda braće propovjednika.

 

Svetu misu predvodio je fr. Jozo Čirko uz koncelebraciju starješine samostana fr. Petra Galića. U propovijedi je podsjetio na spomen prijenosa tijela sv. Dominika i na činjenicu da se nakon otvaranja Dominikova groba, prema svjedočanstvu nazočnih, raširio izniman miomiris.

 

„Posebno bi vi koji ste danas položili zavjete i ušli u novicijat trebali biti nositelji miomirisa svetog Dominika kroz ovaj svijet, ali isto tako svima nama je ovo poruka da budemo njegovi nositelji. Najveći miomirisi koje je sveti Dominik nosio jesu milosrđe i ljubav, posebice prema siromasima. Svi smo pozvani da poput njega svjedočimo Isusa, stoga neka i naš život bude taj miris koji će ljude privlačiti da i sami požele slijediti Krista, kazao je fr. Čirko, koji je uz fr.Petra Galića, čestitao svima koji su položili prve zavjete i koji su ušli u novicijat.

 

 

Tekst: Ivana Rinčić
Foto: dominikanci.hr