Vijesti

Održan susret dominikanskih provincijala Europe

2023 04 17 ieop

 

U samostanu La Tourette nedaleko od francuskog grada Lyona od 12. do 16. travnja održan je redoviti godišnji susret dominikanskih provincijala i vikara Europe - IEOP (Inter-European Order of Preachers). Uz njih su također sudjelovali Učitelj reda fr. Gerard Francisco Timoner i njegovi sociusi za Europu fr. Miguel-Angel del Rio i fr. Alain Arnould.

 

Nakon pozdrava predsjedatelja IEOP-a fr. Lukasza Wišniewskoga riječ dobrodošlice uputio je fr. Nocolas Tixier, provincijal Francuske dominikanske provincije unutar koje se nalazi La Tourette.

 

Gradnja samostana započeta je 1956. godine, a projektirao ga je svjetski poznati arhitekt i umjetnik Le Curbusier. Crkva i samostan u cijelosti izgrađeni od armiranog betona jedno su od njegovih poznatijih djela. Već 1965. godine uvršteni su među povijesne spomenike Francuske, dok su 2016. ušli na listu svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Izgrađen za potrebe formacije i studija samostan je u pojedinim razdobljima brojao preko osamdeset članova. Danas je zajednica znatno malobrojnija pa se koristi za duhovne, kulturne, znanstvene i druge društvene aktivnosti. Svojim smještajnim potencijalom i organizacijskim iskustvom bio je prikladno mjesto za sastanak provincijala i vikara.

 

Prijepodne prvoga radnog dana bilo je posvećeno predstavljanju novoizabranih provincijala te zaključaka njihovih Provincijskih skupština. Nakon pauze ukrajinski vikar fr. Jaroslaw Krawiec progovorio je o situaciji u ovoj ratom zahvaćenoj zemlji i položaju braće i drugih članova Dominikanske obitelji. Iz Rusije se video vezom javio fr. Pawel Krupa koji je predstavio stanje u Rusiji. Obojica su odgovarala na postavljena pitanja i tako približila braći iz drugih zemalja okolnosti u kojima žive i djeluju članovi našega Reda u zemljama koje su u međusobnom sukobu.

 

Drugi dio prijepodnevnog rada bio je posvećen međuprovincijskoj suradnji i zajedničkim projektima koji su u tijeku kao i onima koji se planiraju.

 

U popodnevnom vremenu bilo je više aktivnosti. Najprije je Učitelj reda fr. Gerard predstavio Akte Opće skupštine održane prošle godine u Tultenangu s posebnim naglaskom na obveze koje su određene provincijalima. Uslijedio je rad u jezičnim skupinama na službenim jezicima Reda – engleskom, francuskom i španjolskom, o Učiteljevom izlaganju, a potom je bilo plenarno zasjedanje sa zaključcima.

 

Večer je bila rezervirana za bratsko druženje uz prigodan jazz koncert.

 

Prijepodnevni rad u petak i subotu bio je posvećen razgovoru o psihičkom, fizičkom, duhovnom i seksualnom nasilju te s tim povezanim procesima i konkretnim primjerima. O ulozi provincijala u ovakvim slučajevima izlaganje je održao fr. Bruno Cadore, bivši Učitelj reda. Uslijedila je duga diskusija i razmjena mišljenja i iskustava.

 

U petak popodne upriličen je posjet Lyonu. Uz stručno vođenje provincijali i vikari prošli su kroz povijest ovoga grada od vremena Rimskoga carstva do danas. Između ostaloga bio je posjet katedrali u kojoj su održana dva crkvena koncila u 13. stoljeću. Tu je i kuća službenice Božje Paulina Marija Jaricot koja je osnovala zajednicu Žive krunice. Tu se molitelji okupljaju u „vijenac“ od dvadeset osoba i među sobom dijele dvadeset otajstava Gospine krunice te obvezuju da će svakoga dana izmoliti određenu deseticu kako bi svaki dan svaki „vijenac“ izmolio sva otajstva. Papa Pio IX. predao je Dominikanskomu redu upravu i promicanje ove pobožnosti. Uz njezinu je kuću krasan „Ružičnjak ružarija“.

 

U subotu popodne bio je razgovor o financiranju samoga IEOP-a i njegovih projekata te je uslijedila evaluacija ovoga susreta kao i prijedlozi tema i mjesta za idući. Od nekoliko ponuda braća su odlučila sastati se iduće godine u Uskrsnom tjednu u Bologni.

 

Navečer je prikazan film poljskog dominikanaca Lukasza Woša „Novak“ koji na vrlo realističan način progovara o godini novicijata prateći braću koja su odlučila ostati u Redu kao i one koji su napustili novicijat. U raspravu nakon filma putem video veze uključio se i sam autor pojašnjavajući pojedinosti nastanka filma, odjek koji je imao u javnosti i na više festivala na kojima je nastupio.

 

Osim međusobno provincijali su također imali prigodu osobno se susresti s Učiteljem reda fr. Geradom i socuisma koji su odgovorni za pojedinu provinciju te tako izravno razgovarati o temama koje su važne za svaku provinciju i rješavati administrativna, pravna i druga pitanja. Uz redovitu i dobro organiziranu zajedničku liturgiju časova i euharistijska slavlja godišnji susret europskih dominikanskim provincijala i vikara poprima i duhovnu dimenziju bratskog zajedništva u molitvi i poslanju.