Vijesti

U Samostanu bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici predstavljena zbirka „U zagrljaju ljubavi“, autora Zvonka Džankića

2023 02 01 z lj naslovna

 

U utorak 31. siječnja 2023. u dvorani „Dominik Barač“ dominikanskog samostana bl. Augustina Kažotića u Zagrebu predstavljena je knjižica „U zagrljaju ljubavi“ fr. Zvonka Džankića. O zbirci nadahnutoj ljubavlju prema Bogu, čovjeku, prirodi i ljepoti života govorili su doc. dr. sc. Nino Raspudić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), i fr. Domagoj Augustin Polanščak OP, urednik, a prisutnima se na kraju obratio i sâm autor.

 

Kako nam svaka knjiga i prije nego što je otvorimo ponešto govori svojom fizičkom pojavnošću, tako možemo slobodno zaključiti da nas ova knjižica svojim gabaritima ne plaši već nas prijateljski poziva na čitanje, istaknuo je na početku svojeg izlaganja prof. Raspudić. Ljubav je središnji pojam, kako sugerira i naslov i prva meditacija. Ali ne bilo kakva ljubav, već ljubav koja grli, koja se dakle, manifestira u konkretnoj fizičkoj gesti. Prema sv. Augustinu ljubav ne smije ostati samo pojam već i konkretno djelovanje. U svojoj knjižici autor nam tumači citate poznatih kršćanskih teologa i filozofa kao što su sv. Augustin i Toma Akvinski te riječi iz Svetoga Pisma, pa stoga ovu knjižicu možemo promatrati i kao mali molitvenik. Jutro je autorova omiljena slika i metafora slobode novog početka i darivanja, a uz to godišnja doba, bura, kiša, kopno, more, grad nisu samo puka pozadina, kulisa naših života, nego i oni pričaju priču, upućuju na ono onkraj svoje fizičke pojavnosti. Ljepota malih stvari koja se duši otvorenoj Božjoj ljubavi čudesno otkriva u običnom i svakodnevnom, snažan je duhovni poticaj, neka vrsta zagrljaja u čovjeku koji obitava među njima, zaključio je prof. Raspudić

 

Urednik knjige, fr. Domagoj Augustin Polanščak, rekao je da već na prvi pogled možemo uočiti džepni format knjižice, koja iako malena veličinom, bogata je sadržajem – različitim osjećajima, doživljajima, uspomenama, slikama, pričama, neočekivanim susretima. Knjižica „U zagrljaju ljubavi“ potiče nas da budemo “zaljubljeni“ promatrači ljudi i svijeta oko sebe, da krenemo ususret naizgled običnim i neprimjetnim stvarima, ljudima i događajima. Fr. Domagoj Augustin osvrnuo se na nastanak ove knjižice koja nije nastala u autorovoj radnoj sobi, nego na licu mjesta, te nam opisuje autorov dan koji bi obično započeo doručkom u samostanu, a završio na Sljemenu. Autor bi često znao poslati poruku prijateljima ili braći u samostanu, a i samog urednika ta je poruka često izvukla iz rutine i povela ga u neki drugi svijet. „Priroda – to savršeno Božje čudo – jedinstveno je ostvarenje koje nam pruža prigodu da njezinu stvoritelju priđemo blizu, čak do zagrljaja“, zaključio je fr. Domagoj Augustin izlaganje jednom od autorovih nadahnutih misli.

 

Nakon predstavljača prisutnima se obratio autor fr. Zvonko Džankić koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u objavljivanju i predstavljanju knjižice „U zagrljaju ljubavi“, posebno istaknuvši karitativni značaj ove književne večeri koja je također bila oplemenjena glazbenim nastupom riječkog violončelista Vida Veljaka. Program je moderirala Dora Sesar.

 

Fr. Leonardo Matinović, OP