Vijesti

Dominikanci na proslavi 75 godina djelovanja sestara dominikanki Kongregacije sv. Anđele Čuvara u Subotici

2022 11 14 subotica 75 naslovna

 

Od 12. do 13. studenog u Subotici (Vojvodina) je proslavljen Jubilej 75 godina djelovanja sestara dominikanki Kongregacije sv. Anđele Čuvara u Subotici (1947 – 2022). U proslavi su sudjelovala i braća dominikanci, fr. Domagoj Augustin Polanščak, socius provincijala, te studenti fr. Karlo Luka Kvesić i fr. Mislav Peček.

 

Prvog dana održana je svečana akademija na kojoj je dr. sc. Ivan Armanda govorio o povijesti sestara dominikanki u Subotici, predstavljena je knjiga Ispunjeno vrijeme s. Blaženke Rudić, uz prigodni igrokaz te nastup katedralnog zbora „Albe Vidaković“, a nazočnima se obratila i s. Jaka Vuco, vrhovna glavarica sestara dominikanki.

 

Drugog dana svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi sv. Juraja predsjedao je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko – osječki, uz nazočnost mnoštva vjernika, svećenika, redovnica i redovnika. Proslava Jubileja završila je zajedničkim objedom i druženjem.

 

Tijekom boravka u Subotici sestre i braća dominikanci upoznali su se s poviješću i znamenitostima kulturnog i upravnog središta Hrvata i Mađara u Vojvodini. Zahvaljujući vlč. Tomislavu Vojniću Mijatovu braća su također posjetila naselje Tavankut – župnu crkvu Presvetog Srca Isusova i prostorije Hrvatskog prosvjetnog kulturnog društva „Matija Gubec“, gdje su se upoznali s tradicionalnom izradom slika od slame.

 

Prije povratka u Zagreb, zajedno s preč. Ivicom Ivankovićem Radakom, koji nas je srdačno ugostio u biskupijskom Pastoralnom centru Augustinianum, braća dominikanci pomolili su se ispred groba fr. Tome Vereša (1930 – 2002), rođenog Subotičanina i hrvatskog dominikanca, uglednog filozofskog i teološkog pisca.

 

O dojmovima trojice dominikanaca tijekom boravka u Subotici najbolje svjedoče nadahnuti stihovi fr. Mislava Pečeka koje donosimo u nastavku, u iščekivanju novog susreta s vojvođanskim Hrvatima i želju da sestre nastave svoje djelovanje u Subotici:

 

U kraju gdje klasje
do granice vidika puca
Gdje Hrvat biti čast je
I gdje srce Bogu prvom kuca

 

Tu je radost biti sestra
Molitvom što zemlju lije
Neka nikad te ne nesta
K'o ni lica sveta tvoga
Što Raspetoga ljubav krije.