Vijesti

Trogirani svečano proslavili blagdan Gospe od Ružarija

2022 10 03 trogir ruzarica naslovna

 

Dominikanski samostan u Trogiru svečano je 2. listopada proslavio blagdan Gospe od Ružarija. Naime, dominikanci tradicionalno ovu svetkovinu slave prvu nedjelju u listopadu.

 

Uoči jutarnjeg misnog slavlja, kojeg je predvodio starješina samostana fr. Petar Galić, OP održana je procesija Gospinim kipom ulicama grada.

 

U propovijedi je predslavitelj misnog slavlja naglasio kako je Gospa od Ružarija Kraljica svete Krunice, trajno oružje protiv neprijatelja. Oružje je to koje ima   svaki katolik i jedan je od simbola njihova prepoznavanja. Istaknuo je kako je snaga krunice u Onoj koja ju je dala svetom Dominiku uz zadaću da, među ostalim, bude propovjednik krunice. Stoga su, kazao je, dominikanci diljem svijeta širili pobožnost molitve krunice.

 

Svatko od nas može moliti krunicu gdje god se nalazio. Gospa nas na to poziva. Nećeš se strovalit tamo gdje je plač i škrgut zuba, neće ti se razoriti obitelj, neće ti propast posao ako moliš krunicu, oružje pobjede. Svaki dan izmoliti krunicu nije baš lako, ali što se može postići bez truda. Treba razmatrati otajstva krunice u kojima je opisan Isusov život. Nije dovoljno samo je nositi oko vrata, već moliti je na koljenima, ispod raspela. Kad je moliš u vjeri prožme te sva njezina ljepota i dolazi ti blagoslov, dolazi promjena, razvedruje se sve oko tebe, stišavaju se sve oluje. Neka nam to bude na pameti i nema više spavanja, potrebno je krunicu uzeti u ruku i moliti. Gospa je ondje gdje se krunica moli i tu dolazi pobjeda, zaključio je fr. Petar.

 

Na kraju svečanosti uputio je zahvale svima koji su sudjelovali na svetoj misi, posebno ministrantima, onima koji su pomogli da se crkva Gospi u čast okiti cvijećem, članovima Zbora blaženog Augustina Kažotića te članovima udruge Gospe od Karmela koji tradicionalno Gospin kip nose u procesiji.

 

Nakon misnog slavlja je uslijedila molitva krunice i litanije te Molbenica Kraljici svete krunice u 12 sati. Večernju svetu misu, kojoj su prethodile krunica i ispovijed, predvodio je također starješina trogirskog samostana.

 

Tekst: Ivana Rinčić
Foto: dominikanci.hr