Vijesti

Svečanost o 450. obljetnici smrti Petra Hektorovića u Starom Gradu na Hvaru

2022 09 17 naslovna s grad

 

U sklopu manifestacije Dana europske baštine, koji se održavaju pod vodstvom Vijeća Europe i Europske komisije, u dominikanskom samostanu sv. Petra Mučenika u Starom Gradu na Hvaru u petak 16. rujna 2022. spomenuta je 450. obljetnica smrti Petra Hektorovića uz misu i predavanje pod nazivom „Putniče koji znaš čim se raj dobiva...“ Predavanje su u zajedništvu organizirali Konzervatorski odjel u Splitu i starogradski dominikanski samostan. Starješina samostana fr. Ante Kazoti kao domaćin je pozdravio sve okupljene istaknuvši važnost značajnoga jubileja 450. obljetnice smrti Petra Hektorovića te njegovu usku povezanost sa samim samostanom u nadi da će se održanim predavanjem pridonijeti boljem razumijevanju vrijednosti koju baštini starogradski samostan na nacionalnoj razini. Starješina je osobito apostrofirao stručne predavače, posebice pročelnika Konzervatorskog odjela u Splitu doc. dr. sc. Radoslava Bužančića te predavača iz Dubrovnika struč. spec. ing. aedif. Marija Obuljena, predsjednika Društva građevinskih inženjera iz Dubrovnika.

 

Dr. Bužančić govorio je o tome kako su se u splitskom Konzervatorskom odjelu cijelo ljeto bavili hvarskim Starim Gradom, kako su radili na velikom projektu pomoću kojeg bi se trebalo iščitati i bolje razumjeti korijene jednoga od najstarijih gradova na hrvatskom tlu. Ističući veoma važno značenje samostana sv. Petra Mučenika o kojem se u hrvatskoj javnosti premalo zna, doc. Bužančić je govorio o vrijednom vinogradu koji je Petar Hektorović osobno darovao dominikanskom samostanu, a koji i danas postoji u sklopu samostanskog kompleksa. Objasnio je ulogu Petra Hektorovića i kao velikoga hrvatskog književnika, jednog od otaca stvaranja hrvatske nacije rekavši da je Hektorović bio i arhitekt, čovjek koji je svojim arhitektonskim djelom ostavio važno zdanje djelo koje može biti upisano u listu svjetske kulturne baštine. Pritom je mislio na građevinu Tvrdalj, najznačajniju građevinu Staroga Grada koju je Hektorović gradio tijekom cijelog svojeg života, projektiravši ga i nadzirući izgradnju.

 

Mario Obuljen održao je predavanje navodeći kronološki slijed izgradnje Tvrdalja te je detaljno govorio o značenju i povijesti toga zdanja. Prezentirao je i druge poveznice Petra Hektorovića s Dubrovnikom i dubrovačkim književnim krugom.

 

Misno slavlje uoči predavanja predvodio je samostanski starješina fr. Ante Kazoti.

 

2022 09 17 01

 

2022 09 17 02