Vijesti

Fr. Srećko Koralija - mentor studija na engleskom jeziku dominikanskog sveučilišta Domuni

Srecko profile photo

 

Početkom rujna 2022., brat Srećko Koralija - član Hrvatske dominikanske provincije, postao je mentor studija na engleskom jeziku međunarodnog dominikanskog sveučilišta Domuni na Fakultetu teologije i Fakultetu filozofije. Sveučilište Domuni je visokoobrazovna institucija pod jurisdikcijom učitelja Reda propovjednika, a pruža akademsku formaciju u području teologije, filozofije i društvenih znanosti. Domuni studentima nudi studij na engleskom, francuskom, španjolskom i arapskom jeziku koje su ujedno i četiri sekcije sveučilišta od kojih svaka ima svog mentora. Uloga mentora sekcije je pružanje logističke i intelektualne pomoći studentima u njihovoj akademskoj formaciji od početka do kraja odabranog studentskog programa. U tom smislu, svaki mentor je ujedno i član fakultetskog vijeća fakulteta kojemu pripada. Uz vijeće koje se sastaje periodično, na svakodnevnoj bazi se kratko sastaju članovi Međunarodnog kolegija Domuni kako bi razmijenili iskustva, konkretna pitanja i teme. Mentor sekcije ne zamjenjuje profesora određenog studenta, već mu prigodno pomaže kad i ako mu je potrebno.

 

Svi programi (BA, MA, PhD; diplome i certifikati) sveučilišta Domuni se u potpunosti odvijaju preko interneta (online). U tom smislu, Domuni je sveučilište bez granica (pristup programima je omogućen 24 sata dnevno 365/366 dana u godini) te korisniku pruža fleksibilnost i prilagodbu osobnim i profesionalnim potrebama. Sveučilište Domuni okuplja oko 300 profesora [ 60% su članovi dominikanske obitelji među kojima su i međunarodno priznati stručnjaci poput Gillesa Emeryja, OP, Thomasa Josepha Whitea, OP, Ameera Jajé, OP i dr.] te studente raznih profila i dobnih skupina iz 60 država. Domuni sveukupno nudi oko 850 raznih predavanja i tečajeva. Red propovjednika ima osamstoljetnu tradiciju filozofske i teološke formacije, a korisnicima pruža sustavni uvid u veliko bogastvo dominikanske filozofsko-teološke baštine u skladu s izjavom svetog Alberta Velikog: In dulcedine societatis, quaerere veritatem odn. Tražiti istinu u slasti zajednice. Sveučilište Domuni također posjeduje vlastiti istraživački institut, izdavačku kuću te dvije akademske revije, Telos i JOCAP. Članovi (profesori i studenti) također imaju pristup važnim dominikanskim knjižnicama iz cijelog svijeta.

 

Brat Srećko Koralija je član sveučilišta Domuni od 2014. godine. Ima iskustva u predavanjima online i uživo, organizaciji konferencija i ljetnih škola. Bio je regens studija Hrvatske dominikanske provincije od 2012. do 2016. godine. Doktorsku disertaciju završio je na sveučilištu Cambridge (UK) u rujnu 2020.,a odbranio pred komisijom 15. travnja 2021. godine. Promoviran je u doktora znanosti (PhD) na svečanosti u senatu sveučilišta u Cambridgeu 21. svibnja 2022. Trenutno istražuje semantički odnos između korištenja jezika i drugih oblika znanja (društvo, kultura, radno okruženje i sl.).