Vijesti

Fr. Anto Gavrić na međunarodnom kongresu srednjovjekovne filozofije u Parizu

2022 08 29 naslovna Bulnois Robiblio Inigo Irene

 

Od 22. do 26. kolovoza 2022. u Parizu, u centru izvrsnosti u kampusu Condorcet, održan je XV. Međunarodni kongres Međunarodnoga društva srednjovjekovne filozofije (Société internationale de philosophie médiévale, SIEPM).

 

Prior samostana bl. Augustina Kažotića fr. Anto Gavrić, profesor na Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu i član SIEPM-a, održao je izlaganje pod naslovom „Radicalisation de l'anthropologie aristotélicienne – l'anthropologie politique de Rémi de Florence“, prikazavši primjer radikalizacije aristotelovske antropologije u političkoj antropologiji poznatoga talijanskog dominikanca Remigija Firentinskog (Remigio dei Girolami, + 1319.), učenika sv. Tome Akvinskog i učitelja Dantea Alighierija.

 

Glavna tema kongresa bila je „Radikalna misao u srednjem vijeku“, s raspravama i studijama o inovacijama, razlikama, promjenama paradigme ili učvršćivanju tradicija u različitim razdobljima i različitim jezičnim kontekstima (latinski, arapski, hebrejski, grčki ili pučki jezici). Na kongresu je bilo oko 400 sudionika, a održana su 334 izlaganja u više tematskih sesija. Osim toga, svakog dana bila je po jedna plenarna sesija i po jedna sesija specijalne komisije. Na okruglom stolu raspravljalo se o budućnosti srednjovjekovne filozofije. Na generalnoj skupštini SIEPM-a za novoga predsjednika izabran je Tobias Hoffmann, profesor srednjovjekovne filozofije na Sveučilištu Sorbona u Parizu. Nagradu za životno djelo dobio je danski medijevist Sten Ebbesen (1946.), koji je održao i prigodno predavanje.

 

Izlaganja, tematske specijalne sesije i plenarna predavanja bila su tijekom pet dana poticaj za brojne rasprave i osvrte o srednjovjekovnoj filozofiji u svoj svojoj raznolikosti (latinski, hebrejski, arapski i grčki). Kongres je bio prigoda za brojne susrete, upoznavanja i planiranja suradnje na osobnoj i institucionalnoj razini.

 

Međunarodni kongres u organizaciji Međunarodnoga društva srednjovjekovne filozofije (SIEPM) održava se svakih pet godina, a u vremenu između kongresa održavaju se godišnje konferencije i znanstveni skupovi. Kao moguće mjesto organizacije sljedećega međunarodna kongresa srednjovjekovne filozofije prof. Gavrić predložio je Zagreb.