Vijesti

Siromaštvo i bogatstvo

2022 08 28 split oprostaj

 

Svako vrijeme nosi svoje izazove, a u njemu nam je Bog snaga i utjeha, Put, Istina i Život. "U njemu doista živimo, mičemo se i jesmo", (Dj 17,28). Dominikanski samostan i Župa Gospe od Ružarija u Splitu ovih dana doživljavaju personalne promjene. Naime, naše drage sestre dominikanke, s. Terezina Doždor i s. Marta Turi, kroz sljedeći tjedan odlaze na druge dužnosti, u samostane sestara dominikanki. Obje su zdušno radile i pomagale svima nama u crkvi i samostanu, sestra Marta dvije godine kao sakristanka i sestra Terezina 28 godina kao kuharica.

 

Također, naš poštovani provincijal fr. Slavko Slišković je iz Samostana Sv. Katarine Aleksandrijske premjestio fr. Jozu Čirka u Samostan sv. Dominika u Trogiru. Mi ostasmo siromašniji, a drugi se obogatiše, jer ljudi su najveće bogatstvo. Fr. Jozo je ovdje u Splitu na različitim poljima neumorno radio 22 godine. Vršio je službe: učitelja postulanata i sjemeništaraca, župnog vikara, župnika, ekonoma samostana, a nije mu bilo teško zaći ni među beskućnike i ovisnike te im pružiti riječi utjehe ili druge vrsti pomoći. Svi ga poznajemo pa o njemu ne treba odveć govoriti: pomagao je svima, riječima i djelima. Svaki novi početak je i novi izazov, zato fr. Jozi želim i nadalje puno uspjeha i plodonosnog rada na njivi Gospodnjoj. Uz njega u trogirski Samostan sv. Dominika odlazi i sjemeništarac Renato Vilić koji će svoju zadnju godinu gimnazije u Splitu pohađati iz Trogira.

 

Zahvaljujem za svako dobro koje su živeći i radeći među nama svojim bližnjima činile sestre Terezina i Marta, kao i fr. Jozo i Renato. Neka ih u daljnjem životu i radu prati i osnažuje Gospodin, naša nada i konačni cilj.

 

Fr. Kristijan D. Raič, prior