Vijesti

Tanja Baran o hrvatskim svecima i blaženicima – predavanjem i knjigama u Starom Gradu na Hvaru

2022 08 01 s grad naslovna

 

Dominikanski samostan sv. Petra mučenika u Starom Gradu na Hvaru bio je domaćin predavanja „Svetost u prošlosti i suvremenosti – hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ koje je u nedjelju 31. srpnja 2022. nakon večernje mise održala doc. dr. sc. Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“. Tom je prigodom dr. Baran predstavila dvije nove knjige koje je uredila, a obje su posvećene hrvatskim svecima i blaženicima. Jedna je „Hrvatski sveci i blaženici. Životopisi, molitve, likovni prikazi“, a druga „Sveti Marko Križevčanin. Život i djelo“.

 

Uvodno je starješina dominikanskoga samostana fr. Ante Kazoti okupljenima predstavio predavačicu i zahvalio joj na svim doprinosima koje Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“ daje za promociju svih hrvatskih svetaca i blaženika, a osobito dominikanskih blaženika Augustina Kažotića, Ozane Kotorske i mučenika fr. Dominika Barača. Naglasio je kako je dvodnevna proslava hrvatske svetosti u Starom Gradu na Hvaru doprinos pripremi za proslavu 700. godišnjice smrti bl. Augustina Kažotića, što će biti slavljeno sljedeće 2023. godine.

 

Predavačica je govorila o bogatim tradicija hrvatske svetosti tijekom prošlosti, o premalom broju hrvatskih kanoniziranih i beatificiranih hrvatskih ljudi, ali je i naglasila kako je u Hrvatskoj u tijeku oko 40 procesa za proglašenje blaženima što govori o tome da se hrvatski biskupi u novijem vremenu sve češće odlučuje za procese beatifikacije. Procese je predstavila kao dugotrajne, a uključuju rad povijesnih i teoloških komisija, najprije u biskupijama, a onda u Vatikanu, zatim molitvu, a onda i čudo, ako se ne radi o mučeničkoj kauzi, već o onoj u kojoj se kandidat za oltar želi beatificirati kao osoba kreposna života. Zatim je Tanja Baran progovorila o svim proglašenim hrvatskim svecima i blaženicima pojedinačno, a predstavila je i svih četrdesetak kandidata za oltar, kao i desetak njih koje narod drži osobama na glasu svetosti. Uslijedilo je predstavljanje dviju knjiga koje su uz Udrugu „Dr. Stjepan Kranjčić“ nakladnički supotpisali Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Glas Koncila.