Vijesti

Fr. Bonifacije Franjo nastupio u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

2022 bonifacije f

 

Dominikanac i student V. godine studija crkvene glazbe fr. Bonifacije Franjo nastupio je u Hrvatskom narodnom kazalištu u ponedjeljak 13. lipnja 2022. Povod je bila svečanost obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske uz nazočnost najviših predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske.

 

Glazbeni dio protokola povjeren je komornom zboru „Ivan Filipović“, jednome je od najuspješnijih a cappella amaterskih ansambala u Hrvatskoj, pod ravnanjem maestra Gorana Jerkovića. Uz hrvatsku himnu izvedena je i budnica „Prosto zrakom ptica leti“, a na samom kraju izvedena je legendarna pjesma hrvatske zabavne glazbe “Tvoja zemlja” skladatelja Alfija Kabilja i tekstopisca Drage Britvića u obradi maestra Zdravka Šljivca za tenor solo i zbor čiji su stihovi za ovu prigodu bili povjereni solistu fr. Bonifaciju.

 

Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj, a vrlo važnu ulogu ima i u afirmaciji hrvatskoga jezika, koja se posebno istaknula proglasom Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika 1967.