Vijesti

Molitveno-glazbena večer svetog Dominika u Korčuli

2022 05 25 vecer naslovna

 

U utorak, 24. svibnja u 19 sati u crkvi dominikanskog samostana svetog Nikole u Korčuli održana je Molitveno-glazbena večer svetog Dominika 'Imple pater quod dixisti...'. Naime, braća dominikanci 24. svibnja slave spomen prijenosa svetog oca Dominika. Na taj datum 1233. godine, Dominikovo tijelo je preneseno u mramorni grob. Prigodom prijenosa svečeva tijela osjetio se miomiris koji je prema riječima Jordana Saskog "svima jasno pokazivao kako je on bio ugodan Kristov miomiris." Ti događaji obilježili su i početak crkvenopravnog postupka za Dominikovo proglašenje svetim.

 

Večer su upriličili Ivan i Ivana Fabris s bratom Srećkom Koralija. Glazbenim programom dominirale su skladbe marijanskog duha omeđene himnom i koralom svetom Dominiku. Sadržaj skladbi na programu je bio tako složen da odražava povijesnu, geografsku i liturgijsku sveopćost pobožnosti Djevici Mariji [i svetom Dominiku] različitih stilova i jezika. Naslov molitveno-glazbene večeri (koncerta) - Imple pater quod dixisti - je uzet iz tradicionalnog dominikanskog napjeva O spem miram (Divne l' nade) koji je izveden na samom kraju programa.

 

Na početku večeri brat Srećko je u obliku uvodne molitve - prema tradicionalnom napjevu na hebrejskom jeziku otpjevao himan o vrsnoj ženi iz Knjige mudrih izreka (Izr 31, 10-31). Osim što je važan u židovskoj tradiciji, taj tekst je od samih početaka kršćanstva čitan kao slika Marije i Crkve. Zatim je izvedeno deset različitih skladbi na sedam različitih jezika:

 

Svetom Dominiku (J.S. Bach, S Koralija [riječi/adaptacija]), Marijo milosti puna (A. Gouzes, S. Koralija [prepjev]), Ja Marjam (marijanska [arapski]), Netkadaš šmok (Oče naš [aramejski]), Quam pulchra es (J. Dunstable), O milosti puna (A. Gouzes, S. Koralija [prepjev]), Agni parthene (marijanska [grčki]), Aleluja (A. Gouzes, riječi: Otk 19, 1-7), Bogorodice djevo (marijanska [staroslavenski]), O spem miram (Divne l' nade [latinski]).

Nakon programa u crkvi, upriličeno je druženje u klaustru samostana svetog Nikole.

 

2022 05 25 01

 

2022 05 25 02