Vijesti

Usavršavanje govornih i govorničkih vještina za dominikanske novake

2022 05 24 g v naslovna

 

U samostanu sv. Dominika u Dubrovniku, od 19. do 21. svibnja 2022. godine, održana je za novake; fr. Dominika Šakića i fr. Leonarda Matinovića, edukacija o govornim i govorničkim vještinama potrebnima za liturgijsko čitanje i držanje propovijedi, što je za dominikanski red kao red propovjednika vrlo bitno.

 

Predavanje i vježbe s novacima izvodila je gđa Anita Tripalo magistra fonetike i komparativne književnosti, koja ima dugogodišnje iskustvo govorne savjetnice televizijskih i radijskih voditelja i novinara, glumaca i osoba iz gospodarstva i javnog života.

 

Govorničke vježbe imale su za cilj podučiti novake izražavati se dobrim stilom koristeći se što je više moguće hrvatskim standardnim jezikom, pripremiti propovijed po retoričkoj shemi, prilagoditi je vremenu i prostoru, prigodi i publici, te čitati evanđelje interpretativnim stilom, jasno, razgovijetno, s primjerenom glasnoćom i tempom.

 

Kao što je sportašima bitno da prije svakog natjecanja budu dobro zagrijani, tako je bitno i za nas, koji stojimo za ambonom, da nam glas bude spreman za naviještanje radosne vijesti koja mora doprijeti do svake osobe. U tome su nam pomogle zanimljive vježbe njege i higijene glasa, vježbe za pravilno držanje, te vježbe za pravilnu dikciju i akcent. Važno je naglasiti da se ove vježbe mogu izvoditi prije svakog javnog nastupa, pa tako i u sakristiji prije mise; možda će neke vježbe izgledati smiješno i pomalo čudno, ali svakako će nam pomoći u javnome govoru, te pridonijeti tome da naš glas čuju i oni vjernici koji stoje do ulaznih vrata crkve.

 

Uz ove govorne vježbe, podsjetili smo se i gramatike i pravopisa hrvatskoga jezika, od kojeg nas često zna zaboljeti glava, ali koji nikako nije nebitan dio u sastavljanju propovijedi, zato što učestale gramatičke pogreške i pretjerano korištenje lokalnih riječi i izgovora mogu dovesti do smanjenja kvalitete propovijedi. Potrebno ponekad govoriti u žargonu, no uvijek moramo misliti na to da ima onih koji neće razumjeti što smo htjeli reći i time možda propustiti glavnu misao naše propovijedi.

 

Nakon vježbi za glas i govor, te kratkog ponavljanja gramatike, konačno je na red došao trenutak kada smo se i mi trebali okušati u čitanju evanđelja i propovijedanju. Za vježbu smo koristili Ivanovo evanđelje (Iv 14, 23-29) koje se čita na šestu vazmenu nedjelju. Tri puta smo pročitali evanđelje, a voditeljica je naš glas snimila diktafonom, te smo poslušali kako to zvuči. Nakon toga na red je došla i sama propovijed koja nije trebala trajati duže od 5 minuta. Pošli smo u samostansku kapelicu gdje smo stali za oltar i održali mini propovijed na temu spomenutog evanđelja. Sve to gđa Anita snimila je kamerom, a snimke smo naravno pogledali i nadali se da se nervoza ipak toliko na kameri ne vidi.

 

Druženje uz vježbu, predavanja i zabavu prošlo je vrlo brzo, a svoju smo dvodnevnu edukaciju i radionice okrunili (kako smo ih u šali nazvali) “diplomama“ odnosno potvrdama o uspješno završenoj edukaciji iz područja govora, koje nam je naš učitelj fr. Damir Šokić podijelio na ručku. Zahvalili smo gđi Aniti na radu i vremenu provedenom s nama, te se nadamo kako će biti još prilika za predavanje, vježbe i upoznavanje novih vještina potrebnih za naše propovjedničko poslanje.

 

 

Novaci