Vijesti

Osnovana udruga LRM Cataloging Solutions

2021 10 26 Diamond OP

 

U subotu, 23. listopada 2021. godine održana je osnivačka skupština udruge LRM Cataloging Solutions čiji je cilj održavanje, unaprijeđivanje i promocija softvera Diamond-ILS (Integrated Library Services), koji je osmišljen kao platforma za opis i katalogizaciju rukopisa i knjiga prvenstveno orijentalne (arapski, sirijski, aramejski itd.) provenijencije. Danas se koristi praktički za potrebe biblioteke u puno širem smislu. Softver i sustav Diamond u metodološkom smislu predstavljaju najnapredniji i najzahtjevniji oblik opisa i katalogiziranja rukopisa i knjiga. Na globalnom planu, radi se o potpuno novom mentalitetu katalogiziranja znanja. Valja izdvojiti da je u tehničkom smislu sustav također prilagođen svim relevantnim jezicima, tradicionalnim kalendarima i različitim računanjima vremena (njih 8).

 

Novonastala udruga, čije je središte u Parizu je zapravo reorganizacija dugogodišnjeg razvoja softvera za opis i katalogiziranje. Naime, već 1997. godine dominikanac René-Vincent du Grandlaunay katalogizira rukopise i knjige Dominikanskog instituta za orijentalne studije u Kairu koristeći tadašnju verziju Microsoft Accessa (programa za upravljanje relacijskim bazama podataka). 1998. godine René u istu svrhu razvija prvu verziju softvera AlKindi. 2011. godine nastaje AlKindi 4  kojemu je cilj integracija FRBR-a (Functional Requirements for Bibliographic Records) Ifla-e (International Federation of Library Associations and Institutions). 2018. godine već postojeći AlKindi je preimenovan u Diamond dok se od sada naziv AlKindi služi kao zasebna podbaza podataka unutar Diamonda za opis i klasificiranje arapsko-islamskih rukopisa i knjiga. 2020. godine nastaju još Albertus (za materijale latinske baštine) te Ignatios (za materijale istočnokrošćanske baštine).

 

Na sastanku  preko Zooma je uz René-Vincent du Grandlaunaya, OP, nekolicinu dominikanaca te IT stručnjaka nazočio i brat Srećko Koralija, OP koji je prošle godine savladao temelje sustava Diamond (i Al Kindi).