Vijesti

Prvi zavjeti dominikanca fr. Jakova Vukovića

2021 09 15 jakov naslovna

 

U dominikanskom Samostanu sv. Jeronima u Rijeci, u srijedu 15. rujna tijekom molitve Srednjeg časa, dosadašnji novak Jakov Vuković, položio je svoje prve (jednostavne) zavjete u Redu propovjednika. Zavjete je položio nakon godine novicijata kojeg je proveo pod vodstvom fr. Damira Šokića, učitelja te duhovnih vježbi uoči zavjetovanja. Obred polaganja jednostavnih zavjeta započeo je prostracijom kandidata pred provincijalom Hrvatske dominikanske provincije, fr. Slavkom Sliškovićem, i okupljenom samostanskom zajednicom. Kandidat je izrazio svoju želju da pristupi Redu – pritom tražeći Božje milosrđe i milosrđe braće.

 

Uslijedila je psalmodija i čitanje riječi Božje iz Časoslova, a zatim obred zavjetovanja. Kleknuvši i stavivši svoje ruke među Provincijalove i na knjigu Konstitucija fr. Jakov je položio zavjete prema pravilima Reda propovjednika te pritom obećao svoj posluh Bogu, Blaženoj Djevici Mariji, svetome Dominiku i provincijalu na tri godine. Nakon zavjetovanja Provincijal je zavjetovaniku udijelio „poljubac mira“ koji označava vezu poslušnosti i zajedništva, tj. primanje u Red. Potom je uslijedio blagoslov redovničke odjeće i zavjetovanika. Po završetku obreda i Provincijalovog blagoslova slavlje zajedništva nastavljeno je u samostanskoj blagovaonici.

 

Jakov Vuković, sin Marijana i Mirele, r. Tikvić, rođen je 8. listopada 2000. u Zagrebu. Dolazi iz Župe Trnovčica u Zagrebu. Srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Zagrebu, u III. gimnaziji. Prvu godinu filozofsko-teološkog studija završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu.