Vijesti

Tri nova svećenika Hrvatske dominikanske provincije

26

 

Tijekom svečanog misnog slavlja u samostansko-župnoj crkvi Kraljice sv. krunice na zagrebačkoj Koloniji na svetkovinu apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2021., polaganjem ruku i posvetnom molitvom mons. Mije Gorskog – pomoćnog zagrebačkog biskupa zaređena su trojica đakona.

 

Za svećenike su zaređeni dominikanci fr. Matej Trupina (Župa sv. Ane, Podkraj - Vrhbosanska nadbiskupija), fr. Karlo Alan Kevo (Župa sv. Marka evanđelista, Split - Splitsko-makarska nadbiskupija), i fr. Saša Stjepan Bukvić (Župa Srca Isusova, Tavankut - Subotička biskupija). Nakon svečanog ulaska procesije u samostansko-župnu crkvu pozdrav okupljenima uputio je fr. Slavko Slišković - provincijal Hrvatske dominikanske provincije. Poseban pozdrav uputio je ređenicima, njihovim obiteljima i predvoditelju misnog slavlja mons. Gorskom.

 

Što vi mislite o Isusu Kristu – vi koji ste izrazili spremnost u suvremenom svijetu biti Isusove oči, njegova usta, njegove ruke, njegovo srce, upitao je ređenike biskup? Odgovor je moguć samo iz vjere, milošću Božjom: Isus je Bog i Spasitelj! Petrova ispovijest vjere ujedno je i vaša. A vjera nije samo utjeha slabih i milosrđe grješnika, ona je i jakost onih koji po njoj žive. Ona traži hrabre ljude koji se usuđuju živjeti na drukčiji način, rekao je mons. Gorski. Podsjetio je na riječi koje je papa Franjo uputio svećenicima: „Budite pastiri, a ne poduzetnici“.

 

To je poziv da se vjernicima laicima prepuste njihovi poslovi. Prava služba svećenika možda je nabolje sadržana u pokliku nakon posvećenja: „Tvoju smrt Gospodine naviještamo“. Svećenik u svojoj službi, posebno u euharistiji stoji trajno suočen sa smrću Isusovom i svojom, s Isusovim uskrsnućem i svojom vjerom u njega. U Isusovoj smrti na križu prepoznaje svoj zemaljski završetak, kao pšenično zrno posijano u zemlju. Živeći i umirući za druge, prepoznaje svoj put. Sv. otac Dominik je propovijedao svim žarom svoga srca i svim svojim znanjem i govorničkim umijećem. Neka vam dragi ređenici ne ponestane zanosa i volje, ljubavi i znanja, da nošeni primjerom sv. Dominika i tako časnom tradicijom bezbrojnih dominikanaca na hrvatskom tlu cijeli život svijetu koji traži spasenje možete kliktati: Isus Krist je Bog i Spasitelj, poručio je biskup ređenicima. Služba svećenika ima smisla samo ako je usmjerena prema vječnom životu u zajedništvu s Bogom.

 

Vjera u život budućega vijeka daje smisao naviještanju evanđelja i slavlju sakramenata. Bez dimenzije vječnosti koju nam je Isus svojim uskrsnućem otvorio, svećenički bi život bio tek jeftina utjeha riječi i skromna pomoć pružene ruke. Stoga je svakodnevno slavljenje euharistije, tog najljepšeg i najsvetijeg čina, neizostavan put osobnog posvećenja i posvećenja povjerenih ljudi. Blizina s Bogom u molitvi i euharistiji osposobljava za blizinu s čovjekom u nevolji. Kao što je Bog svoju blizinu s čovjekom posvjedočio po životu Isusa Krista, tako i svećenik svojom blizinom svjedoči o blizini Božjoj.

 

Završavajući propovijed mons. Gorski se obratio ređenicima:“Danas na svetkovinu svetih apostola Petra i Pavla, u godini u kojoj slavimo osamsto godina prisutnosti članova dominikanskog reda na hrvatskom tlu i 800. godina od smrti sv. oca Dominika, propovjednika koji je gorljivim propovijedanjem zapalio mnoga srca za Boga, bit ćete zaređeni za prezbitere. Niste bez svojih ljudskih slabosti, kao što nisu bili ni Petar i Pavao. Oni su iskusili što je čovjek bez milosti: grješnik, progonitelj. Ali, isto tako obojica iskusiše što je čovjek kad ga milost Božja obuzme. Dopustite stoga da vas vaša služba oblikuje, da po njoj rastete do punine Kristove, da uvijek možete Duhom Božjim nadahnuti odgovoriti na pitanje: Tko je Isus? To je pitanje svih pitanja. A o odgovoru ovisi naš život na zemlji i naše vječno spasenje. O odgovoru ovisi vaša služba i vaša vjernost.“

 

Liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti zbor „Augustin Kažotić“ pod ravnanjem fr. Bonifacija Franje.