Vijesti

Govorničke i govorne vježbe za braću novake

 

2020 03 02 a t n

 

Govorničke i govorne vježbe za braću novake održala je 28. i 29. veljače fonetičarka i retoričarka Anita Tripalo. Vježbe su održane u dominikanskom samostanu u Rijeci.

 

Često mislimo da je sastavljanje propovijedi isključivo plod dobrog poznavanja Svetog pisma, nauka Crkve i teološkog znanja.

 

Međutim, bratu Reda propovjednika nije dovoljno samo motriti. Zato su braća novaci upućeni i u umijeća kojim će motreno djelotvorno drugima predati. S tim ciljem u vidu novaci su vježbali glas, kako bi im bio snažan i uvjerljiv, a vježbama dikcije učili razgovjetno i tečno izgovarati riječi u svojim govorima.

 

Upućeni su i u umijeće govorništva i učili kako pripremi govora pristupiti na metodičan način. Uz to su saznali i o značajkama uređivanja mrežnog sadržaja. Braća novaci su imali priliku na kraju edukacije teoretsko znanje primijeniti u slaganju i iznošenju propovijedi.

 

Publika, tj. izvoditeljica vježbi i iskusnija braća iz riječkog samostana su vrednovali propovijedanje braće novaka te im uputili prigodne komentare i vrijedne savjete.

 

Fr. Kristijan Zelić

Fr. Mislav Matijašić