Vijesti

2023 06 02 studenti

 

U studentskoj rekreaciji samostana Kraljice sv. Krunice  1. lipnja u večernjim satima održano je predavanje o apostolskom i intelektualnom životu braće Reda propovjednika. Za braću studente i njihovog regensa studija fr. Alojza Čubelića predavanja su održali sociusi učitelja Reda: za intelektualni život fr. Pablo Carlos Sicouly i za apostolski život fr. Florentino Bolo.

 

Fr. Pablo u svome predavanju predstavio je dominikanski studij kao središte našeg redovničkog života i kao dio našeg poslanja napominjući tradiciju studija i intelektualnog života u našem Redu još od utemeljitelja sv. Dominika. Vodeći se aktima Opće skupštine održane u Tultenangu 2022. godine  brat Pablo napominje kako bi temeljita intelektualna dominikanska formacija trebala biti dostupna svakom bratu, neovisno o tome hoće li se pojedinog brata usmjeriti u profesorsko ili pastoralno poslanje. Učenje jezika je isto tako također vrlo bitno za naše poslanje kao propovjednika, kako službenih jezika kao što su engleski, francuski i španjolski tako i biblijskih jezika poput hebrejskog i grčkog, a posebno mjesto zauzima latinski jezik kojeg bi svaki brat trebao dobro poznavati.

 

Brat Florentino govorio je o usustavljivanju baza podataka u službi apostolata Reda, prikazao je dobre primjere u zajedničkom dijeljenju iskustava postojeće prakse u apostolatu kao i mjesta moguće suradnje u apostolatu Reda. Istaknuo je da je najteži dio svega toga pronaći braću jer mnoge službe nemaju trajno obilježje. Upravo zato zajedničko povezivanje pomoću google drivea i workplacea igra značajnu ulogu te je potaknuo braću u formaciji da se time koriste u budućim poslanjima.

 

 

Predavanja su završila postavljanjem pitanja braće studenata o onome što ih je napose interesiralo, a dakako naše druženje nije moglo završiti bez pokoje fotografije za uspomenu.

View the embedded image gallery online at:
https://dominikanci.hr/naslovna/vijesti#sigProGalleriab2783756f9

 

Tekst: Fr. Leonardo Matinović, OP
Foto: Fr. Jakov Vuković, OP

Stranica 1 od 504