Vijesti

0001.Bol.LOP.Pio.V

 

Autor: fr. Marin Golubović OP

 

Našu dominikansku laičku zajednicu sv. Pia V. pri samostanu Sv. Marije Milosne - Bol na Braču, posjetio je brat Bartol Mihael, član jedinog benediktinskog priorata sv. Kuzme i Damjana u Hrvatskoj. Govorio je o benediktinskom monaštvu i duhovnosti, napose o važnosti molitve u redovničkom, monaškom životu kroz kontemplativno čitanje Svetog Pisma - Lectio Divina, te molitvi časova. Zanimljivost koju je brat Bartol s nama podijelio jest molitva svih 150 psalama kroz tjedan dana. Benediktinci također ima svoje laike koji se nazivaju "oblati", od latinskog "oblatus", što znači "prinesen". 

 
Članovi laičkog bratstva imali su priliku postaviti neka pitanja, a posebice ih je zanimala kontemplacija. Brat Bartol Mihael rastumačio je da se zapravo radi o odijeljenosti od svijeta u intimi s Bogom što trebamo uvijek iznova otkrivati i njegovati posebice u ovom svijetu gdje nas sve odvlači od Boga. Kontemplacija se traži najviše kroz molitveno razmatranje Sv. Pisma. Kontemplacija (contemplatio) je posljednji stupanj, prvi je čitanje (lectio), nakon čitanja slijedi razmatranje (meditatio). U toj fazi dopuštamo da nam Bog progovara. Nakon toga mi govorimo Bogu, na temelju teksta kojeg smo pročitali upućujemo molitvu Bogu u vidu prošnje, zahvale (oratio). Pootm slijedi posljednji stupanj: kontemplacija, koji je dar Božjeg Duha. 
 
Inače je brat Bartol Mihael radio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje je predavao između ostalog i povijest glazbe srednjeg vijeka, gregorijanika. Posebno se u studiju bavio napjevima Božanskog časoslova u Redu propovjednika. Susret smo završili duhovno obogaćeni i nahranjeni kroz zajedničku molitvu Prve večernje časoslova.

 

0001.provincijal

 

Zagrebački nadbiskup, mons. Dražen Kutleša, susreo se u srijedu, 17. srpnja 2024. godine, s novoizabranim provincijalom Hrvatske dominikanske provincije, fr. Tomislavom Kraljevićem.

 

Uz čestitke na izboru i svaki Božji blagoslov pri obavljanju povjerene službe, nadbiskup zagrebački i otac provincijal razgovarali su o pastoralnom djelovanju braće dominikanaca na području Zagrebačke nadbiskupije: kako trenutnoj situaciji, tako i o budućim pothvatima.

 

Izvor: zg-nadbiskupija.hr / ika.hmk.hr

 

 

 

U klaustru dominikanskoga samostana sv. Petra Mučenika, u Starom Gradu na Hvaru, u nedjelju 7. srpnja 2024., predstavljena je znanstveno-popularna monografija Tanje Baran „Hrvatska vinska kultura“. O knjizi su uz autoricu govorili ravnateljica Muzeja općine Jelsa Marija Plenković i samostanski starješina fr. Ante Kazoti. koji je i nedavno izabran za predsjednika Ogranka Matice hrvatske Stari Grad. Također su vinu u čast pjevali i svirali hvarski glazbenici bariton Dario Belić i korepetitor Slavko Reljić. Sudjelovao je i starogradski gradonačelnik Antonio Škarpa.

 

Fr. Ante Kazoti je kao domaćin predstavio autoricu te izrazio radost i zahvalnost što je autorica u svoju knjigu ugradila kadrove iz hvarskoga dominikanskoga samostana: amfore iz davnih stoljeća koje rese samostanski muzej i prešu iz muzeja te panoramu samostanskog kompleksa s pripadajućim vinogradom iz kojega proizlazi vino „Dominikanac“. Etnologinja Marija Plenković predstavila je strukturu knjige i nazvala je kapitalnom, svjesna da se iza monografije krije višegodišnji rad na slabo znanom području hrvatske uljudbe vezanim uz vino. Posebno se osvrnula na dalmatinsku kulturu življenja i uživanja vinogradarstva i vina.

 

Autorica Tanja Baran govorila je o prebogatoj vinarskoj i vinogradarskoj hrvatskoj tradicijskoj baštini, a koja dosad nije imala velikih sinteza. Zahvalila je mnogima koji su je tijekom istraživanja upućivali na relevantnu građu. Na kraju je publiku učinila dionicima poznatih vinsko-pajdaških regula „Križevačkih štatuta“, pa su klaustrom „zavladali“ stoloravnatel, fiškuši, kantušminsteri, govorači, vunbacitel, sve uloge iz regula toga folklornoga kazališta, a sama je uz pjesmu i pune čaše vrsnih dalmatinskih vina okupljenih u publici izrekla zdravicu pajdaštvu po „Križevačkim štatutima“.

 

Organizatori svečanosti predstavljanja bili su dominikanski samostan sv. Petra Mučenika i Ogranak Matice hrvatske Stari Grad na Hvaru.

 

 

 

Izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ akademske slikarice Iris Mihatov Miočić svečano je u petak 5. srpnja 2024. otvorena u galeriji „Stratiko“ dominikanskog samostana sv. Petra Mučenika u Starom Gradu na Hvaru. O izložbi su uz autoricu govorili domaćin, samostanski starješina fr. Ante Kazoti, rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa mons. Antun Sente i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ Tanja Baran. U glazbenom je programu nastupio bariton Dario Belić uz korepeticiju Slavka Reljića, a samu izložbu je otvorio dožupan Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja. Ovogodišnja izložba ostaje otvorena do 10. kolovoza ove godine.

 

Fr. Ante Kazoti izrazio je radost što se izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ po treći put otvara u dominikanskom samostanu u Starom Gradu, jer sveci okupljaju i uz njih je lijepo biti. Naglasio je koliko su sveci u interpretaciji Iris Mihatov Miočić realistični, a da osobito privlače pogledi svetaca, što autorica postiže dojmljivim korištenjem svjetla pod različitim kutovima.

 

Mons. Antun Sente kao nositelj izložbenoga projekta okupljenima je ispripovijedao o jako dobrom prijemu izložbe koja je dosad postavljena u čak 16 hrvatskih sredina. „Interes za ovu izložbu ne jenjava. Tek što smo je otvorili u Sinju, već smo sada u Starom Gradu, nakon toga je selimo u Podravinu“, izjavio je mons. Sente izrazivši veliku radost što je interes za izložbenim ciklusom diljem domovine izniman.

 

Autorica Iris Mihatov Miočić posvjedočila je da je od ranije znala da Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca i Udruga „Dr. Stjepan Kranjčić“ iz Križevaca više godina vode taj ciklus posvećen hrvatskim svecima s više različitih slikara i da je intimno željela da i ona bude pozvana. „Obuzela me neopisiva sreća kad me nazvao rektor svetišta i ponudio mi da budem autorica izložbe. Bio mi je to jasan znak da su i sv. Josip kao zaštitnik Hrvatske i hrvatski sveci i blaženici čuli tu moju želju. Tijekom slikanja jako sam se približila našim duhovnim velikanima, duhovno sam uz njih jako narasla, obišli smo s izložbama mnoge hrvatske krajeve i sveci su mi otvorili brojne nove prilike“, ispripovijedala je autorica.

 

Inicijatorica izložbenoga ciklusa, koji svake godine započinje krajem svibnja u Križevcima na Danima hrvatskih svetaca i blaženika, Tanja Baran okupljenima je približila nakanu boljeg poznavanja i intenzivnijeg štovanja hrvatskih svetaca. Izrazila je zadovoljstvo što se izložba, zahvaljujući domaćinu fr. Anti Kazotiju, otvara u hvarskoj domovini najstarijega hrvatskog blaženika Augustina Kažotića, u starogradskom dominikanskom samostanu, gdje je lani postavljen i spomeniku bl. Kažotiću.

 

Pri otvorenju ovogodišnje izložbe, splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja je prenio pozdrave župana Blaženka Bobana, koji je otvorio lanjsku izložbu. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa, kao i predsjednik Gradskoga vijeća grada Hvara Jurica Miličić te don Kristijan Perić, župnik u Donjoj Obriježi kraj Pakraca, bliski rođak jednoga od najmlađih hrvatskih blaženika Antona Muzića. Samoj svečanosti otvorenja je prethodilo misno slavlje u dominikanskoj samostanskoj crkvi sv. Petra Mučenika, koje je predvodio mons. Antun Sente, a uz starješinu Kazotija, koncelebrirali su don Nikša Bižaca te mons. Pablo Castiglia, tajnik kardinala Angela De Donatisa.

 

 

 

 

 

Stranica 1 od 526