"Dominikanski mjesec za mir"

Mjesec za mir 2021

 

Draga braćo i sestre,

 

na temelju dopisa iz Generalne kurije Reda propovjednika našeg Učitelja Reda fr. Gerarda Timonera od 5. studenoga 2021., obavještavam vas da je s prvom nedjeljom došašća, 28. studenoga 2021. na razini našeg Reda započeo novi Dominikanski mjesec za mir koji će trajati do svetkovine Bogojavljenja 6. siječnja 2022. Ujedno se ispričavam što kasnim s obaviješću.

 

Cilj Dominikanskog mjeseca za mir jest potaknuti solidarnost braće i sestara u našem Redu s onom braćom i sestrama koji žive i djeluju u teškim uvjetima u pojedinim zemljama svijeta, a ovogodišnji je posvećen Venezueli.

 

S prisutnošću u cijeloj Venezueli, naša braća i sestre iz dominikanske obitelji skrbe za više od 600 djece u župama, 21.815 djece i mladih u školama, od kojih 7% prima stipendije od vjerske zajednice za plaćanje studija, a 56% prima pomoć u hrani, uniformama, školskom priboru, odjeći i obući, te duhovnu i psihološku skrb. Također se brinu za ukupno 16.000 obitelji, više od 400 starijih osoba u staračkim domovima i domovima za njegu, te za 40 djevojčica u udomiteljskim domovima.

 

Kroz svoj projekt „Građanstvo i nada“, dominikanci u Venezueli su uvidjeli da je obrazovanje (studij) najučinkovitiji način kako doprinijeti izgradnji bolje zemlje. Upravo za navedeni projekt potrebna im je i financijska pomoć koja se prikuplja i putem projekta Mjesec za mir na razini našega Reda.

 

Na temelju smjernica dopisa Generalne kurije Reda i naših dosadašnjih aktivnosti, pozivam sve naše zajednice da se uključe svojim molitvama, propovijedanjem i financijskim prilozima navedenom projektu. Konkretno, predlažem sljedeće:

 

  • da se u molitvi Jutarnje ili Večernje doda zaziv: „Za mir i pravdu u svijetu, a osobito u Venezueli, molimo te!“;
  • da se u samostanskim/župnim crkvama ili kapelama zajedno s pukom održi jedno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom te sveta misa s nakanom za pravdu i mir u svijetu;
  • da se na četvrtu nedjelju došašća organizira kolekta koju ćete dostaviti u Provinicijalat, te će biti proslijeđena dominikancima u Venezueli;
  • da u našem propovijedanju tijekom toga mjeseca bude spomenut i Dominikanski mjesec za mir (svakako na četvrtu nedjelju došašća kad će biti prikupljana i novčana pomoć).

 

Naravno, slobodno se može poduzeti i neke druge aktivnosti.

 

Molio bih sve zajednice da me obavijeste o poduzetim aktivnostima, kao i da po mogućnosti dostave i fotografije s pojedinih aktivnosti ili druge medijske ili umjetničke uratke koje bismo onda poslali u Generalnu kuriju.

 

Zahvaljujem svim našim zajednicama koje su i prošle i prijašnjih dale svoj duhovni i materijalni doprinos u ovom plemenitom i za naš Red bitnom projektu.

 

Uz bratski pozdrav i s nadom da ćete kao i do sada iskazati svoju solidarnost,

 

Fr. Ivan Marija Tomić, OP

Promicatelj za „Pravdu i mir“ HDP-a