Obilježen spomen na fr. Dominika Barača koji je u Trogiru strijeljan prije 76 godina

2021 11 17 barac naslovna

 

Hrvatski dominikanci obilježili su 17. studenoga spomen na fr. Dominika Barača koji je strijeljan prije 76 godina u Trogiru. Ispred zgrade trogirskog suda u kojoj je bio zatvoren, položeno je cvijeće i upaljene su svijeće u znak sjećanja na fr. Dominika.

 

Događaju su, uz okupljene vjernike, nazočili provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković, prior dominikanskog samostan u Trogiru fr. Petar Galić, prior Samostana sv. Katarine Aleksandrijske u Splitu fr. Kristijan Dragan Raič, ekonom Provincije Zvonko Džankić, dekan Trogirskog dekanata don Vinko Sanader i don Dražen Balić. Fr. Slavko Slišković izmolio je molitvu odrješenja, a svetu misu je za fr. Dominika Barača u popodnevnim satima predvodio fr. Petar Galić, OP.

 

Hrvatska dominikanska provincija i samostan u Trogiru redovito obilježavaju ovu obljetnicu u znak sjećanja na našeg subrata Dominika Barača koji je u Trogiru streljan 1945. godine. Dugo vremena javnost nije ni znala što se dogodilo, a nakon demokratskih promjena u Hrvatskoj došlo je do takve situacije da smo mogli postaviti spomen ploču na mjestu odakle je Dominik odveden na strijeljanje. Tu se svake godine na današnji dan saberemo u molitvenom zajedništvu, zapalimo svijeće i položimo cvijeće kako bi se prisjećali žrtve koju je naš subrat podnio, kazao je fr. Slavko Slišković.

 

Podsjetimo, fr. Dominik Barač rođen je 14. srpnja 1912. u Slanome, u Dubrovačkome primorju. U Red propovjednika stupio je 1930. u Dubrovniku , gdje je studirao Studij filozofije i teologije, a nastavio u Walberbergu kraj Kölna, gdje je 1936. zaređen za svećenika. Objavio je djelo ‘Socijalna filozofija boljševizma’ (riječ je o prijevodu njegove doktorske disertacije koja je objavljena u Zagrebu 1944. godine u izdanju dominikanske naklade Istina). U toj knjizi razotkrivao je pogubnost socijalne filozofije i boljševizma za dušu čovjekovu, za spasenje ljudi, za vjeru u Boga. Prijeki vojni sud 18. lipnja 1945. u Dubrovniku izrekao mu je kaznu ‘smrti strijeljanjem i trajan gubitak građanskih prava’. Licencijat je postigao u Belgiji, a doktorirao je u Rimu 1942. s radom upravo na socijalnoj filozofiji boljševizma. Bio je neumorni propovjednik sve do onog trenutka kada su ga doveli u zgradu suda u Trogiru, odakle je odveden na trogirsko groblje gdje je strijeljan.  

 

 

Ivana Rinčić