Planinarski duhovni put u Samoborsko gorje

2021 06 04 nas d t

 

Blagdanom Tijelova prisjećamo se trenutka kada je Bog postao čovjekom. Obnavljamo našu vjeru u Krista kao čovjeka, kao osobu.

 

Kao Onog koji je Tajanstven, ali istovremeno živ i vidljiv. Pa tako, planinarska družina sv. Dominika ovaj je dan provela u zajedništvu i i cjelodnevnom druženju u prirodi.

 

Nakon mjeseci kiše, vjetra i hladnoće, dugoiščekivano lipanjsko sunce potaknulo je naše planinare na još jedan ovogodišnji planinarski izazov. Blagdan Tijelova proslavili smo jutarnjom Svetom misom, a ostatak dana obilježili pohodom na Veliki Oštrc, vrh u središtu Samoborskog gorja.

 

2021 06 04 01

 

Na samom početku uspona mogla su se vidjeti sretna i ozarena lica koja su nestrpljivo čekala novu avanturu penjanja. Nakon pomalo težeg uspona, nekolicina nas bojažljivo je pogledala oko sebe misleći da će cijeli uspon biti neizdrživ, ali par iskusnih ruku olakšalo je situaciju i ohrabrilo nas da krenemo dalje. I zaista, daljnji uspon bio je zahtjevan, no ne i nerješiv, a ugodni razgovori, šale i smijeh učinili su ga lakše prohodnim. Čak niti blato i poneke živine koje su tu i tamo iskakale iz grmlja nisu nas obeshrabrile da nastavimo put do vrha.

 

Nakon dolaska do vrha i odmora uz hranu i piće, krenuli smo natrag prema selu Rude. Usput smo stali na nekoliko mjesta s pogledom i fotografirali se za uspomenu, a na kraju naše avanture dočekao nas je i pogled na tu istu planinu koju smo do maloprije „osvajali“. Kroz razgovore i smijeh doživjeli smo zajedništvo i radost, a poneka tišina nam je pružila priliku doživjeti Živog Boga koji je svuda oko nas, pa tako i u nama.

 

2021 06 04 02

 

Naš život je uspon i hod prema Bogu, a upravo je Krist onaj koji nam je taj Put pokazao. Pozvani smo kroz zajedništvo svi biti jedno tijelo, Tijelo Kristovo. A vi ste tijelo Kristovo i, pojedinačno, udovi. (1Kor 12,27) Ovaj planinarski duhovni put upravo je to i pokazao; iako različiti, s različitim razinama kondicije i spremnosti, zajedništvo i ustrajnost doveli su nas do kraja, a konačni pogled s vrha dao nam je prepoznati Ljepotu i Život.

 

Gabrijela Đuras