• Propovjednici Istine – Samostan i crkva Svetoga Križa, Dubrovnik - Gruž (nastavak 4/12)

  • 1
  • 800. obljetnica dominikanaca na hrvatskim prostorima – epizoda 5/12

  • 1

2016 04 12 split crkva

 

Dominikanski samostan - Split
Samostan sv. Katarine

Hrvojeva 2
21000 Split
Tel.: 021/323-471
web: dominikanski-samostan-st.hr

 

Kada je godine 1807. prestao postojati zadarski dominikanski samostan, nekadašnje sjedište provincijalnog starješine, njegovu je ulogu preuzeo splitski samostan. Dominikanski samostan u Splitu staro je zdanje u središtu grada (tik uz zidine Dioklecijanove palače), a osnovan je 1245. godine. Prema nekim povjesničarima osnovao ga je bl. Grgur Splićanin, koji se u Italiji upoznao sa sv. Dominikom.

 

D. Farlati kaže da su dominikanci došli u Split za Bele IV, kad je splitski nadbiskup bio Hugrin. Vijest o nazočnosti dominikanaca u Splitu daje Toma Arciđakon pa sa sigurnošću možemo reći da su dominikanci u Dioklecijanovu gradu od godine 1245. Uz samostan je prostrana crkva, u novije vrijeme proširena. Služi i kao župna crkva. Samostan je godine 1944. bombardiranjem iz zraka bio teško oštećen. Samostanska knjižnica stara je i bogata. U doba Marka Marulića bila je već formirana pa joj je glasoviti humanist i "otac hrvatske književnosti" oporučno ostavio neke svoje knjige koje se i danas tu nalaze. Izvanredno lijepi primjerci srednjovjekovnih antifonara iz knjižnice bili su prikazani na izložbama u Parizu.

 

Član samostana bio je o. Vinko Draganja (1856-1926), splitski slikar, autor brojnih portreta i svetačkih slika. Mnogo je njegovih radova sačuvano u samostanu. Velika kompozicija "Apoteoza ružarija" u crkvenoj apsidi Draganjino je djelo.

 

Obnova samostana započela je obnovom jednoga samostanskog krila 10. veljače 2005., a završila u listopadu 2005. Radovi na ostalom, većem dijelu samostana počeli su u listopadu 2007. godine i završili su u kolovozu 2009.

 

Redovnici splitskog samostana poučavaju vjeronauk u školama, bave se različitim pastoralnim radom i poznati su kao požrtvovni ispovjednici i duhovni savjetnici, uvijek spremni biti na usluzi vjernicima.

0
0
0
s2sdefault