Ispis

2016 05 24 06 marka naslovna

Predstavljena poštanska marka povodom 800. obljetnice dominikanskog reda

 

Na spomendan prijenosa sv. Dominika, u utorak 24. svibnja, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti javnosti je predstavljena nova poštanska marka Hrvatske pošte izdana u čast 800. obljetnice dominikanskog reda. Marka prikazuje lunetu portala dominikanske crkve u Trogiru na kojoj je prikazan najznačajniji dominikanac u povijesti toga reda u Hrvatskoj, zagrebački biskup blaženi Augustin Kažotić (oko 1260. – 1323.), prvi hrvatski blaženik, rodom Trogiranin.

 

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić poručio je da Akademija promocijom poštanske marke posvećene jubileju dominikanskog reda odaje posebno priznanje dominikancima, ali i poruku javnosti o njihovoj neizmjernoj važnosti za hrvatsku kulturu, znanost i društveni razvoj te za povezivanje Hrvatske s Europom. Akademik Kusić je podsjetio da je još utemeljitelj dominikanskog reda sveti Dominik 1221. u Hrvatsku poslao svog bliskog suradnika Pavla Dalmatinca, profesora na Bolonjskog sveučilištu. Spomenuo je i zasluge blaženog Augustina Kažotića koji je kao zagrebački biskup u Zagrebu utemeljio katedralnu školu, prvi viši studij u Hrvata, kao i na prvo sveučilište na hrvatskim prostorima koje su dominikanci osnovali u Zadru. "Važnu ulogu dominikanci su imali u dodiru zapadne i istočne Crkve i bili začetnici ekumenizma, a zaslužni su i za socijalni napredak zalaganjem za jednakost ljudi", rekao je akademik Kusić koji je kao današnju vezu HAZU i dominikanskog reda spomenuo uglednog povjesničara dominikanca akademika Franju Šanjeka, tajnika Razreda za društvene znanosti.

 

O doprinosu dominikanaca hrvatskom vjerskom, kulturnom, znanstvenom i društvenom životu govorio je i provincijal Hrvatske dominikanske provincije Navještenja Blažene Djevice Marije dr. sc. Anto Gavrić koji je spomenuo temeljno geslo dominikanskog reda koje je formulirao prvi nasljednik svetog Dominika, blaženi Jordan Saski: "Sveto živjeti, učiti i propovijedati". Uz odlike svetosti, članovi se Reda propovjednika trebaju isticati znanjem i studijem. Stoga su uz dominikanske samostane vrlo često bile otvarane i škole. Osim blaženog Augustina Kažotića, podsjetio je da je dominikanski red dao i prvu hrvatsku blaženicu, blaženu Ozanu Kotorsku te 32 dominikanca mučenika ubijena u Bosni tijekom provale Tatara 1242., bl. Nikolu Milinovića, utemeljitelja samostana na Čiovu te Dominika Barača za kojeg se priprema kauza za beatifikaciju. Uz bl. Augustina Kažotića, na poštanskoj marki je i motiv sv. Marije Magdalene, koju Red propovjednika časti kao svoju suzaštitnicu zbog njezine uloge kao prve navjestiteljice Kristova uskrsnuća. Provincijal je zahvalio Hrvatskoj pošti i HAZU što su se ovim događajem pridružile obilježavanju proslave velikoga dominikanskog jubileja. "Neka ova poštanska marka povezuje ljude u Hrvatskoj i izvan Hrvatske", zaključio je dominikanski provincijal.

 

Osvrt na prigodnu marku dala je i dr. sc. Željka Čorak, članica suradnica HAZU i predsjednica Povjerenstva za izbor motiva te grafičkih i likovnih rješenja poštanskih maraka Republike Hrvatske koja je istaknula da je blaženi Augustin Kažotić imao osobine koje bi i danas bile poželjne u privatnom i javnom životu. "On je integrativni lik hrvatske povijesti, veza hrvatskog sjevera i juga, trogirski i dalmatinski redovnik i zagrebački biskup. No ta integrativna funkcija ne završava samo u Hrvatskoj jer je on Hrvatsku integrirao i u Europu kao student pariške Sorbone koji je kasnije djelovao i u Italiji i papinskom Avignonu. Bio je i autor prvih teoloških rasprava u hrvatskoj povijesti. Pišući o siromaštvu, smatrao je da zemaljska dobra valja korisno upotrebljavati", kazala je dr. sc. Željka Čorak. Podsjetila je i na Kažotićeve sukobe s ugarsko-hrvatskim kraljem Karlom Robertom Anžuvincem kada je stao na stranu Crkve i naroda, zbog čega je postao politički prognanik te mu je bio zabranjen povratak u Zagreb pa je posljednju godinu života proveo kao biskup u Luceri u južnoj Italiji. Odmah nakon smrti u Zagrebu je bio štovan kao svetac i već u misalu od 1324. nalazi se obrazac mise u čast Augustina Kažotića "kad bude proglašen svetim", no tek je 1702. službeno proglašen blaženim, dok se kanonizacija još očekuje.

 

U ime Hrvatske pošte prigodnu riječ uputila je dr. sc. Stela Prislan-Fujs. Prigodna poštanska marka izdana je u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Naklada marke iznosi 100 tisuća primjeraka, a pušta se u optjecaj 24. svibnja. Autorica marke je Dubravka Zglavnik Horvat, dizajnerica iz Zagreba. Nominalna vrijednost marke je 3,10 kuna, a žig prvog dana bit će u uporabi 24. i 25. svibnja u Poštanskom uredu 10101 Zagreb, Jurišićeva 13, rekla je dr. sc. Stela Prislan-Fujs. Zahvalila je dominikanskom provincijalu na inicijativi za izradu prigodne poštanske marke a predsjedniku HAZU-a na prostorima na promociju marke.

 

Na predstavljanju marke među brojnim uzvanicima bili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Tepeš, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Kusin, pročelnik Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba Ivica Lovrić, predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica fra Jure Šarčević, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića vlč. Marko Kovač. U glazbenom dijelu programa nastupio je zbor dominikanskih studenata. Program je moderirala dr. sc. Tanja Baran, v.d. glavne urednice Radio Sljemena.

 

 

 

HAZU/HDP

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s