• Propovjednici Istine – Samostan i crkva Svetoga Križa, Dubrovnik - Gruž (nastavak 4/12)

  • 1
  • 800. obljetnica dominikanaca na hrvatskim prostorima – epizoda 5/12

  • 1

joomla social media module

2020 02 19 k naslovna

 

U Kažotićevoj dvorani zagrebačkog samostana Kraljice sv. krunice, 19. veljače održana je tribina povodom objavljivanja knjige Rajmunda Kuparea Prebivao je među nama.Tri suvremena prikazanja o jednom davnom događaju.

 

 

O Kupareovim prikazanjima Porođenje, Muka Kristova i Uskrsnuće te o lijepom, dobrom i svetom u umjetnosti govorila je urednica knjige dr. sc. Sanja Nikčević, teatrologinja, kazališna kritičarka i redovita profesorica na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

 

U prvom dijelu izlaganja prof. Nikčević govorila je o tome kako svjetonazor djeluje na umjetnost, pri čemu je posebno spomenula sekularistički svjetonazor kao glavnu odrednicu suvremenog umjetničkog kanona, koji je iz umjetnosti „protjerao“ sve ono što je lijepo, dobro i sveto, pa se može reći da je umjetnost postala ružna, zla i mračna i zato sve manje privlačna prosječnom čitateljstvu i publici.

 

Nasuprot tome, istaknula je prof. Nikčević, kazalište i umjetnost imaju svoje korijene u religiji, tj. u svetim obredima, a što jasno pokazuju Antika i Srednji vijek kao dvije temeljne epohe Zapadne umjetnosti, s jasnim vrijednosnim sustavom i formativnom ulogom u oblikovanju svijesti pojedinca i zajednice.

 

Vladajući kanon priznaje samo kritiku društva i sekularne vrijednosti, dok tradicionalne vrijednosti i Boga odbacuje kao nešto arhaično i prevladano. “Upravo zato sam pokrenula biblioteku Citadela libri da bih pokazala da postoje drame koje su kvalitetne,        a šalju drugačiju poruku”, rekla je prof. Nikčević. Podsjetila je tako da religiozni žanrovi, unatoč tome što su „protjerani“ iz visoke umjetnosti, i dalje postoje i žive na rubovima kazališta.

 

Među njima su i tri prikazanja Rajmunda Kuparea (1914. – 1996.), dominikanca, književnika, sveučilišnog profesora i akademika, koja slijede tradiciju crkvenog skazanja, srednjovjekovnog liturgijsko-dramskog žanra, iako je riječ o suvremenom prikazu vječnih tema spasenja duše i slobode izbora, istaknula je prof. Nikčević u drugom dijelu izlaganja.

 

Kupareo je poznate i stare priče o rođenju, muci i uskrsnuću Isusa Krista dramaturški obradio na suvremen način. On slijedi biblijsku priču, ali to ne čini kroz glavne junake nego kroz tzv. slabe likove, i to čini na tako uzbudljiv način da nam se čini da čitamo neku drugu priču. Poznata priča se pojavljuje u sasvim novom svjetlu - odličan razlog da pročitamo knjigu Prebivao je među nama!

 

0
0
0
s2sdefault