• Propovjednici Istine – Samostan i crkva Svetoga Križa, Dubrovnik - Gruž (nastavak 4/12)

  • 1
  • 800. obljetnica dominikanaca na hrvatskim prostorima – epizoda 5/12

  • 1

joomla social media module

2020 02 16 naslovna a

 

U subotu, 15. veljače u kapelici zagrebačkog Samostana Kraljice svete krunice pod misom koju je predvodio fr. Slavko Slišković, provincijal petorci dominikanskih bogoslova podijeljene su službe lektorata i akolitata.

 

Službu lektora primio je fr. Mislav Peček, a službu akolita primili su: fr. Ilija Lešić, fr. Ivica Augustin Debelić, fr. Mario Ilija Udovičić i fr. Karlo Luka Kvesić.

 

Služba lektora očituje se prvenstveno u čitanju i navješćivanju Riječi Božje tijekom liturgijskih slavlja, ali ujedno i omogućuje osobi da tu Riječ lomi i hrani narod Božji kroz katehezu te potiče službenika da tu Riječ proučava i živi.

 

Služba akolita je da poslužuje pri oltaru Gospodnjem, pripremajući oltar te da kao izvanredni službenik podjeljuje svetu pričest kada nedostaju redoviti službenici ili kada oni ne mogu zbog bolesti ili starosti ili kada je velik broj pričesnika, a u izvanrednim prilikama može izložiti vjernicima na klanjanje presveti sakrament i na kraju ga pohraniti, ali ne može narodu dati blagoslov.

 

Primarni cilj crkvenih službi je priprava za svećeništvo, kako nalaže kanonsko pravo Crkve u kanonu 1035: „Prije nego netko bude promaknut bilo u trajni bilo u prolazni đakonat, zahtijeva se da primi i prikladno vrijeme obavlja službe čitača i akolita.“

 

Fr. Karlo Alan Kevo, OP

 

0
0
0
s2sdefault