• Propovjednici Istine – Samostan i crkva Svetoga Križa, Dubrovnik - Gruž (nastavak 4/12)

  • 1
  • 800. obljetnica dominikanaca na hrvatskim prostorima – epizoda 5/12

  • 1

joomla social media module

2019 12 06 s j naslovna

 

Kao dio adventske duhovne priprave, u zagrebačkom Samostanu Kraljice sv. krunice 5. prosinca 2019. održana je kateheza pod naslovom Lectio divina.

 

Nazočnim župljanima, članovima laičkog bratstva "Sv. Dominik" i braći dominikancima, o duhovnom čitanju Svetoga pisma govorio je fr. Stipe Jurič, bibličar i umirovljeni profesor Svetoga Pisma na Papinskom učilištu Sv. Tome Akvinskog u Rimu.

 

U prvom dijelu predavač je govorio o nastanku ovog drevnog oblika čitanja i o njegovoj strukturi, dok je u drugom dijelu primijenio božansko čitanje na izabrani odlomak iz Evanđelja po Luki (17, 5-10).

 

Lectio divina je tradicionalni oblik čitanja, moljenja Biblije, radi boljeg poznavanja Božje riječi i veće prisnosti s njom. Lectio divina može prakticirati pojedinac ili zajednica. Smatra se da je božansko čitanje prvi primijenio Isus kad je poslije uskrsnuća dvojici učenika na putu u Emaus tumačio sve što se na njega odnosilo u Pismima (Lk 24, 27).

 

Slijedeći Isusov primjer, prvi su kršćani od samog početka prebirali i nanovo čitali, pažljivo i s ljubavlju, knjige starog Izraela, skupljajući mesijanska proročanstva te kristološke i ekleziološke alegorije, tj. simbole i teme kojima su mogli bolje protumačiti misterij Crkve i Krista.

 

S nastankom monaštva lectio divina doživjela je svoj procvat. Tako monaška pravila sv. Pahomija, sv. Bazilija Velikog, sv. Augustina i sv. Benedikta drže da je lectio divina jedan od triju stupova monaškog života, zajedno s ručnim radom i sudjelovanjem u svetom bogoštovlju.

 

Lectio divina sastoji se od četiri stupnja ili etape, a smatralo se da svaki stupanj predstavlja jednu od četiri prečke na ljestvama po kojima se monasi uspinju u nebo.

Prva prečka je čitanje (lectio) kratkog odlomka iz Biblije, polagano i s pozornošću. Koncentriranost i napete uši preduvjet su da shvatimo misao i poruku svetopisamskog odlomka.

 

Druga prečka je razmatranje (meditatio) o pročitanom tekstu. Poslije čitanja / slušanja slijedi trenutak kad razmišljamo o onome što smo čitali / slušali, a to znači da produbljujemo svetopisamski tekst. Pri tome se možemo poslužiti raznim pomagalima, koja nam mogu pomoći u razumijevanju teksta - proučavamo uži i širi kontekst odlomka i okrećemo se drugim biblijskim tekstovima.

 

Treća prečka je molitva (oratio) koja je nadahnuta našim razmatranjem (meditatio). Oratio je obraćanje srca k Bogu sa živom željom da izbjegnemo zlo i slijedimo dobro. Otvoreni Riječi koju smo pozorno slušali i razmatrali započinjemo razgovor s Gospodinom.

 

Četvrta prečka je razmatranje u šutnji (contemplatio), uzdizanje duše iznad sebe, tako da ostane lebdjeti u Bogu i uživati radost vječne slave.

 

Lectio divina ima za cilj približiti biblijske stranice životu pojedinog vjernika i zajednice, osvijetliti smisao našeg života, pojasniti svrhu Božjeg zakona i našeg postojanja u povijesti. Jednom riječju, lectio divina želi povezati vjeru i život. Samo čitanje Božje riječi nije dostatno, već treba moliti i živjeti Božju riječ, riječ života.

 

U drugom dijelu predavanja fr. Stipe je pokazao kako čitati izabrani odlomak iz Biblije (Lk 17, 5-10) u skladu s pravilima lectio divina. Predavanje je završilo molitvom, a zatim su uslijedila pitanja i zajedničko druženje.

 

Fr. Domagoj Augustin Polanščak, O. P.

 

 

 

 

09

 

 

11

 

08

0
0
0
s2sdefault