joomla social media module

2019 07 26 naslovna s tgif

 

Dok se proteklih godina odvijao u Dubrovniku i Čiovu, Studijski tjedan Hrvatske dominikanske provincije ove je godine održan u Zagrebu, od 22. do 26. srpnja.

 

Tema Usavršavanja govornih i govorničkih vještina, može se slobodno reći, odlično je odabrana za studente u formaciji - buduće propovjednike. Jer govorništvo će im itekako pomoći u pripravi za propovijedanje.

 

Predavanja i radionice XXII. tjedna odvijale su se u dominikanskom samostanu Kraljice sv. krunice u Zagrebu. Moderator susreta bio je p. Zvonko Džankić.

 

Na početku je pozdravio polaznike te predstavio predavače, stručnjakinje retorike i fonetike Gabrijelu Kišiček, Anitu Tripalo i Vedranu Magjarević.

 

Docentica na Odsjeku za fonetiku zagrebačkog Filozofskog fakulteta, dr. sc. Gabrijela Kišiček govorila je o važnosti govorništva za svećenički poziv, a trenerica govornih vještina Tripalo i fonetičarka Magjarević nastavile su tjedan teorijskim i praktičnim vježbama.

 

Profesorica Kišiček tumačila je važnost govorništva ne samo u svećeničkom nego i u gotovo svim drugim zanimanjima. Jer danas gotovo sve djelatnosti zahtijevaju barem minimalnu govorničku spremnost.

 

Da bi govor i propovijed bili uspješni, predavačice su veliku pozornost dale osnovama za pripremu govora. Riječ je o pet kanona za uspješno pripremanje govora: Inventio (pronalaženje), Dispositio (raspoređivanje), Elocutio (sastavljanje), Memoria (zapamćivanje), Pronuntiatio (izvedbu).

 

Teoriju su pratile vježbe za glas i izgovor, odnosno podučavanje o mehanizmima dobrog govorenja, a to su disanje, glas, dikcija i samoslušanje.

 

Već drugog dana prešlo se na praksu, tj. pripremu propovijedi na temelju dodijeljenih liturgijskih tekstova za 17., 18. i 19. nedjelju kroz godinu.

 

S tim su studenti zakoračili k uspješnom pripremanju. Studenti su odredili o čemu i što će propovijedati, kao i kojim tonom. Potom su prema retoričkoj shemi rasporedili građu i promišljali što će ići u koji dio propovijedi: što je u uvodu, što u glavnom dijelu te s čime će završiti.

 

U trećem danu Studijskog tjedna učilo se o govornim stilovima, naglascima i samoj organizaciji teksta. Tako je na red došao i treći korak Elocutio u kojem su studenti sastavljali tekst propovijedi. U poslijepodnevnim satima vježbali su neverbalnu komunikaciju.

 

Četvrtoga dana upoznavali su se s metodama pamćenja što ujedno čini četvrtu fazu koju nazivamo Memoria. Uslijedila je završnica cjelokupnih priprema – studenti su propovijedi održali u samostanskoj kapelici. Taj završni pothvat nazivamo Pronuntiatio. U izvedbi osobitu pozornost treba dati glasnoći i jasnoći, tj. razgovijetnosti.

 

Održane propovijedi studenti su jedni drugima komentirali, bodreći na nastavak govorničkih vještina. Studijski tjedan završio je zanimljivim izlaganjem o važnosti glazbe u liturgiji jednog od polaznika.

 

Na kraju u razgovoru s polaznicima ovogodišnjeg Studijskog tjedna mogle su se čuti samo riječi pohvale upućene samoj organizaciji, a time i samim organizatorima, te na poseban način stručnom kadru koji je vodio sve ove susrete.

 

Možemo zaključiti da je ovaj Studijski tjedan bio plodonosan, a time i koristan, jer riječ je o pripremi onih koji će u svojoj skoroj budućnosti doista biti profesionalni govornici. Tako da su sva ova predavanja i poučavanja bili pravi pogodak za naše buduće propovjednike te je uistinu ovaj Studijski tjedan bio po mjeri jednog dominikanca.

 

Fr. Mario Ilija Udovičić, OP

 

 

 

0
0
0
s2sdefault