Izdanja Dominikanske naklade Istina

Ovaj romansirani životopis blažene Imelde Lambertini napisala je 1929. godine hrvatska književnica i dominikanska trećoredica Štefa Jurkić (1896. – 1971). Roman je ilustrirao njezin suprug, poznati hrvatski slikar i franjevački trećoredac, Gabriel Jurkić (1866. – 1974.).


Imelda Lambertini bila je djevojčica iz plemićke obitelji u Bolonji, živahna i znatiželjna poput mnogih svojih vršnjakinja, toliko velika srca da je htjela primiti prvu pričest i prije navršene propisane dobi. Ova njena priča nam govori kako ju je njena duboka želja da upozna Isusa navela da kao djevojčica uđe u samostan sestara dominikanki, gdje je 12. svibnja 1333. uspjela ispuniti svoj san o primanju prve svete pričesti. To se čudesno dogodilo. Isus joj je dao radost da uvijek bude s njim i da ga ljubi primjerom svoga malog života.


Papa Pio X. proglasio je blaženu Imeldu zaštitnicom prvopričesnika. Uzor je euharistijske pobožnosti. Spomendan joj je 12. svibnja.


„Kako bismo pospješili Imeldinu slavu i naš narod upoznali s ovom žrtvom euharistije, želimo ugraditi svoj kamenčić u mozaiku širenja štovanja Isusa u euharistiji u našem narodu, a posebno ovim svijetlim primjerom pokazati prvopričesnicima kako se pripremiti na prvu svetu pričest i gdje razviti svoj duhovni život do njegove punine. Životopis je posvećen prvopričesnicima. Srcem je napisan, srce ga daje, pa neka ga srce i primi! „


Sibe Budrović, OP