Izdanja Dominikanske naklade Istina

Josip Talanga

Aristotelova rasprava O duši (De anima)


Biblioteka: Klasici, 1
Godina izdanja: 2022.
Format: 13 x 20 cm 
Opseg: 601 str. 
Cijena: 35,00 € / 263,71 kn

Narudžbe: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Aristotelovo djelo O duši (De anima) jedno je od najutjecajnijih djela ne samo u filozofiji nego i u drugim znanstvenim disciplinama kao što su biologija, zoologija, fiziologija, anatomija i psihologija. Štoviše, smatra se da je Aristotelovo djelo O duši prvo klasično utemeljenje psihologije kao posebne znanosti. Naime, Aristotelova je psihologija – pored nekih osnovnih metafizičkih pretpostavki – vrlo bliska empirijskoj, biološki utemeljenoj psihologiji. Djelo je zanimljivo i suvremenoj znanosti, ne samo filozofskom i fiziološkom analizom percepcije nego i kao aktualno polazište u raspravama filozofije uma.
Ovo izdanje Aristotelova djela O duši donosi kratak prikaz Aristotelove biologije i psihologije u kontekstu njegove filozofije, novi hrvatski prijevod s grčkim izvornim tekstom, filozofski komentar strukturiran prema poglavljima i relevantnim cjelinama, popis literature i kazala.

Josip Talanga, hrvatski filozof, radio je na Institutu za filozofiju u Zagrebu, predavao je na Fakultetu hrvatskih studija i Fakultetu filozofije i religijskih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Proučava antičku i modernu filozofiju, etiku i političku filozofiju te hrvatsku filozofsku baštinu.