Konferencija ‘The Human Brain & the Human Person’ održat će se 3. i 4. rujna u Trogiru u suradnji Hrvatske dominikanske provincije, Fakulteta teologije i religije (Sveučilište u Oxfordu), Ian Ramsey centra za znanost i religiju (Sveučilište u Oxfordu), Znanstvenog Centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku (Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu), John Templeton fundacije, Emmy Noether grupe (Ruhr sveučilište Bochum), Deutsche Forschungsgemeinschaft-a, Instituta za filozofiju (Sveučilište u Varšavi), te Humane Philosophy projekta.

 

Konferencija će se fokusirati na poimanje osobe, kulture, neuroznanosti, bioetike, transhumanizma kao i na srodne teme, a tematizirat će se o poimanju osobe, identiteta, moralu, etici, shvaćanju ljepote, slobodne volje, savjesti i prava te razvoju njihovih odnosa s teologijom i filozofijom kao i napretkom psihologije, biologije, medicine, neuroznanosti i sl. Radni jezik konferencije je engleski, a ciljna skupina su postdiplomanti, profesori i istraživači.

 

Glavni predavači konferencije su Andrew Pinsent, fizičar, teolog i filozof ravnatelj Ian Ramsey centra za znanost i religiju sveučilišta u Oxfordu, Howard Robinson, britanski filozof sa Central European University i Srećko Koralija sa sveučilišta u Cambridgeu. Svaki predavač će se osvrnuti na temu iz perspektive vlastitog istraživanja.

 

Brat Srećko Koralija će se fokusirati na metode pojašnjavanja sadržaja pojmova u klasičnom i postklasičnom razdoblju te njihovo kasnije korištenje u filozofiji i teologiji na temelju recepcije tekstova.

 

Za konferenciju je otvoren 'Call for papers'. Svi oni koji bi htjeli aktivno sudjelovati u konferenciji svojim izlaganjem, neka do 1. srpnja pošalju: ime i prezime, afilijaciju, kontakt (e-mail), naslov i sažetak svog izlaganja na engleskom jeziku na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Za sve ostale informacije može se također kontaktirati navedena e-mail adresa.