Ispis

2015 12 18 godina milosrdja

 

 

Draga braćo,

 

Papa Franjo udijelio je mogućnost primanja potpunog oprosta svim vjernicima koji sudjeluju u slavljima Jubileja na međunarodnoj razini i u svakoj provinciji te svima koji budu hodočastili u crkve i kapelice braće i sestara našeg Reda.

 

 

Uvjete i načine primanja oprosta opisuje dokument što ga je poslala Apostolska pokorničarna, koji donosimo u hrvatskom prijevodu. A više o značenju oprosta govori Katekizam Katoličke Crkve, br. 1471-1479. Isto tako, Sveti Otac potiče sve svećenike Reda propovjednika da budu raspoloživi za pokornička slavlja u svim jubilejskim mjestima te da podjeljuju često svetu pričest bolesnicima.

 

Pozivam svu braću i sve zajednice, braću župnike i voditelje misija, voditelje laičkih bratstava sv. Dominika, cijelu Dominikansku obitelj da šire i primaju ovaj potpuni oprost koji osnažuje i potiče zajednički angažman obnove cijeloga Reda u ovoj Godini jubileja.

Pozivam također svu braću svećenike u Provinciji da u ovoj Godini jubileja Reda i Godini milosrđa u svim zajednicama omoguće vjernicima redovitije pristupe riznici božanskog milosrđa.

 

Pozivam braću priore, župnike i starješine da u svim našim samostanskim i župnim crkvama obavijeste vjernike o ovom oprostu te omoguće, redovito svakoga dana prije misa, tijekom cijele godine Jubileja Reda i Godine milosrđa mogućnost za sakrament pomirenja. Neka se vrijeme ispovijedanja istakne na oglasnoj ploči.

 

Uz bratski pozdrav u sv. Dominiku,

Fr. Anto Gavrić, OP

       provincijal

_____________________

Molitva jubileja Reda propovjednika

Bože, Oče milosrđa,

koji si slugu svojega Dominika pozvao

da krene na put vjere

kao putujući hodočasnik i propovjednik milosti,

dok slavimo ovaj jubilej Reda,

molimo te, ulij ponovno u naša srca Duha uskrsloga Krista,

kako bismo vjerno i radosno naviještali evanđelje mira,

po istom Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

_____________________

 

Apostolska pokorničarna

presveti Oče,

 

Bruno Cadoré, učiteljRedabraćepropovjednika, iskazujući osjećaje svoje odanosti i cijele Dominikanske obitelji, smjerno izlaže: Vrhovni Svećenik Honorije III. dvjema bulama "Religiosam vitam" 22. prosinca 1216. i "Gratiarum omnium largitori" 21. siječnja 1217. priznao je i potvrdio Red braće propovjednika pod pravilom svetog Augustina. Za dostojanstvenu proslavu te dvostruke osamstoljetne obljetnice u svim bogoštovnim mjestima Dominikanske obitelji održavat će se svečani obredi i vjerska događanja od 7. studenog 2015., blagdana svih svetih Reda, do 21. siječnja 2017., osamstoljetne obljetnice druge bule. Da bi se članovima Dominikanske obitelji i drugim pobožnim vjernicima više otvorila božanska darežljivost i da odatle obilatije crpe duhovne plodove već spomenuti prečasni molitelj moli da se udijeli dar oprosta za Jubilej.

I neka Bog, itd.

Osmoga kolovoza 2015.

 

Apostolska pokorničarna, posebnom ovlašću Svetog Oca Franje, dobrostivo podjeljuje za Godinu Jubileja potpuni oprost, pod uobičajenim uvjetima (sakramentalna ispovijed, euharistijska pričest i molitva na nakanu Vrhovnog Svećenika) vjernicima koji u duhu pokore i potaknuti ljubavlju, mogu dobiti jednom dnevno, a mogu također svaki put namijeniti za duše koje su u čistilištu, srcem ujedinjeni s duhovnom svrhom Svete godine milosrđa: a.- na jubilejskim slavljima, kao što je određeno u pismu zamolbe, na kojima će pobožno sudjelovati; b.- u crkvama i kapelicama Dominikanske obitelji koje pohode na hodočašću i gdje će pred Presvetim Sakramentom prikladno vrijeme pobožno razmatrati, zaključivši molitvom Gospodnjom, vjerovanjem, molitvom Jubileja i zazivom Blaženoj Djevici od Presvete Krunice.

 

Članovi Dominikanske obitelji koji su zbog bolesti ili drugih ozbiljnih razloga spriječeni sudjelovati na jubilejskim slavljima mogu, i na mjestu gdje ih zapriječenost zatekne, primiti potpuni oprost, prezrevši svaki grijeh i s nakanom da će ispuniti, čim budu mogli, tri uobičajena uvjeta, ako se duhovno združe sa svetim obredima prikazujući svoje molitve i trpljenja ili nevolje vlastitog života milosrđu Božjem po Marijinu zagovoru.

 

Da bi se, stoga, pastoralnom ljubavlju olakšao pristup božanskom oprostu po ključevima Crkve, ova Pokorničarna žarko poziva svećenike Reda svetog Dominika da spremno sudjeluju u pokorničkim slavljima na jubilejskim mjestima i često podjeljuju pričest bolesnicima. Ova odredba vrijedi za Godinu jubileja. Neovisno o bilo kakvoj protivnoj odredbi.


Mauro kard. Piacenza

viši pokorničar

   Krzysztof Nykiel

regent

                                                                                       

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s