Ispis

2011-04-21-naslovna-pesca-kZagreb, 21. 04. 2011. – Posljednje predavanje ovogodišnjeg niza susreta pod nazivom "Korizma na Peščenici" održao je njemački dominikanac Diethard Zils. Tema predavanja je bila Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati. Premda Nijemac, fr. Diethard je svoje predavanje održao na hrvatskom jeziku koji je naučio jako dobro kroz dugogodišnju suradnju i pomoć hrvatskom narodu.

 

Fr. Diethard je započeo predavanje povezivanjem blaženstava s novozavjetnim tekstom Svi ih mi čujemo gdje našim jezicima razglašuju veličanstvena djela Božja. No, tko su ti koji slušaju o veličanstvenim djelima Božjim? To su mali i neznatni narodi među kojima je i Hrvatska.

 

Kao simbol razmaka između tih neznatnih naroda i njihovih tlačitelja, jesu dva grada: Jeruzalem, kao Sveti grad, grad mira i Babilon kao grad monolitnog božanstva koje proždire svu različitost, istaknuo je predavač. Fr. Diethard se prisjetio svoje mladosti, svoga iskustva u dijalogiziranju s Poljacima.

 

On je kazao kako je prvi čin mirotvorstva bio raskrinkavanje slabih točaka: vlastitih slabosti i dugovječnih mitova, što je isprva bio šok, ali se kasnije otvorio prostor za dijalog s neprijateljima i protivnicima. Potrebno je otkriti identitet, za što ''Hrvatska ima dobre izglede jer ima čudesne sposobnosti preživljavanja u najtežim trenucima'', naglasio je fr. Diethard.

 

Drugi čin mirotvorstva je stvaranje kontakata sa što većim brojem partnera počevši od najtežih. Predavač je istaknuo kako se to ostvarilo u međusobnom približavanju Nijemaca i Poljaka u gradu Gdanjsku u dijalogu jedne male grupe ljudi kojoj je i sam fr. Diethard pripadao.

 

Diethard je podsjetio kako nije isto biti mirotvorac i miroljubiv. Potrebno je biti miroljubiv, ali i tvorac mira u svijetu. A mirotvorstvo je stari izazov koji je stavljen pred kršćane. ''Zvat će nas sinovima Božjim. Sam Isus nas priznaje kao svoju braću jer idemo njegovim stopama. On je zauvijek otkrio da grijeh zapravo postoji. I mi otkrivamo taj grijeh počevši od samih sebe i tako sudjelujemo u činu opraštanja grijeha. Sinovi smo Božji, kao Isus, jer stvaramo kontakte s najudaljenijim svjetovima.''

 

Nije dovoljan samo kontakt jer nas Isus šalje da istinski ljubimo svoje neprijatelje, da ih susretnemo, da suživeći s njima ostvarimo zajednički sreću. Stoga je, zaključuje fr. Diethard, ''susret vrhunac mirotvorstva!''

 

Nakon završne riječi, slušatelji su postavljali pitanja na koje je fr. Diethard odgovarao, također na hrvatskom jeziku. Budući da je fr. Zils nedavno proslavio svoj 75. rođendan, fr. Anto Gavrić, provincijal Hrvatske dominikanske provincije se zahvalio na fr. Diethardovom zalaganju i doprinosu Hrvatskoj i hrvatskom narodu, čestitavši mu rođendan.

 

Na posljetku, Diethard Zils je prisutnima potpisivao svoju knjigu Hodočasnik riječi koju je izdala Naklada istina, a ovom prigodom je i darovala vjernim slušateljima tribine "Korizma na Peščenici".

 

Fr. Diethard Zils: rodio se u Bottropu (Njemačka) 1935. Godine 1953. ulazi u dominikanski Red. Filozofski i teološki studij završio je u Walberbergu kraj Bonna, a 1962. je zaređen za svećenika. Bavi se pisanjem, a bio je i izdavač te član uredništva nekoliko časopisa. 1992. na Generalnoj skupštini u Meksiku bio je izabran za asistenta učitelja Reda za istočnu i srednju Europu (u što spada također Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Slovenija).

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s