Ispis

2011-04-18-naslovna-cv-klopKlopče, 18. 04. 2011. - Dominikanski provincijal fr. Anto Gavrić predvodio je na nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu, euharistijsko slavlje u crkvi Svetog Križa u Klopču pokraj Zenice, uz koncelebraciju župnika fr. Pere Juriča, ekonoma Provincije fr. Kristijana Raiča i njemačkoga dominikanca fr. Dietharda Zilsa iz Mainza.

 

Na početku slavlja blagoslovljene su maslinove grančice koje su, s otoka Brača, za tu prigodu donijeli župljani koji su iz Zenice odselili na Brač.

 

Propovijedao je fr. Diethard Zils, član njemačke dominikanske provincije Teutonije, koji je i sam na početku trećeg tisućljeća proveo godinu i pol u dominikanskoj župi u Klopču, a sada živi u dominikanskom samostanu u Mainzu, gdje je povezan i hrvatskom zajednicom. Nakon deset godina fr. Diethard je ponovno pohodio Klopče, što je vjernike posebice razveselilo.

 

Hrabreći vjernike fr. Diethard je u propovijedi, na tečnom hrvatskom jeziku, uprisutnio zašto nas se redovito podsjeća na Kristovu muku. Ali i na činjenicu kako apostoli malo po malo otkrivaju da je Krist, njihov Učitelj, živ i da je uz njih. I mi se trebamo na kraju svojega života suočiti s vlastitom smrću.

 

Trebamo umirati i u svakodnevnim teškoćama, tjeskobama, brigama, bolima, patnjama, osudama, presudama, istaknuo je propovjednik. Ali, pozvani smo i mi u svome životu, poručio je fr. Diethard, otkrivati prisutnost onoga koji je mučen i umro, ali je uskrsnuo i živi uz nas.

 

Nakon euharistijskog slavlja uslijedili su radosni susreti i prisjećanja na razdoblje od 2000. do 2001., kada je fr. Diethard bio sa župljanima župe Klopče. Time je ujedno obilježen i Diethardov 75. rođendan.

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s