joomla social media module

2010-12-22-novaciZagreb, 22. 12. 2010. - Novi broj Vjesnika Hrvatske dominikanske provincije donosi prilog o dominikanskim novacima u Dubrovniku. Iako će Vjesnik uskoro biti virtualno dostupan, izdvojili smo prilog o njima. Oni su:

 


Fr. Josip Cota

 

Rođen sam 25. rujna 1991. godine u Zagrebu. Moji roditelji su bosanski Hrvati, a u Hrvatsku su se doselili nedugo prije početka Domovinskog rata. Djetinjstvo sam proveo u Ivanić Gradu.

 

Tu sam kršten, primio sakrament prve svete pričesti i krizmao se. Krstio me župnik, vlč. Josip Ćorić, koji i danas djeluje kao župnik župe Sv. Petra apostola. Uvijek me u svemu podržavao i pratio me svakom vrstom pomoći, pri čemu mi je najvažnije bilo pristupanje u sjemenište, a nakon toga i u Red propovjednika.

 

Nakon osnovne škole upisao sam Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu, kao laik. U sjemenište sam stupio u trećem razredu, tako da sam sjemeništarac bio 2 godine. Uvijek sam imao odlične ocjene. U 4. razredu dospio sam do državnog natjecanja u poznavanju grčkog i latinskog jezika, pri čemu sam osvojio 1. mjesto iz grčkog i 2. iz latinskog. 

 

Od drugih zanimanja najviše volim nogomet i pjevanje. U ljeto 2010. upisao sam Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

 

 

2010-12-22-josip

 

________________________________ 


Fr. Mladen Folnović

 

Rođen sam 11. kolovoza 1980. godine u Bjelovaru, od oca Damira i majke Branke, rođ. Šebetić. Imam starijeg brata Tomicu. Sakrament krštenja primio sam u župi Dežanovac, a prvu pričest i krizmu u svojoj župi Pohoda Blažene Djevice Marije u Garešnici.

 

Osnovnu školu završio sam u Garešnici, a srednjoškolsko obrazovanje stekao sam u Daruvaru i to zvanje konobara. Imam višegodišnje radno iskustvo u području ugostiteljstva. Kasnije sam se dalje školovao i postigao diplomu komercijaliste. Samouki sam orguljaš i ljubitelj sakralne glazbe. Od 1996. do 2003. godine svirao sam u župi kao zamjenik, a od 2003. do 2010. godine kao župni orguljaš.

 

2010-12-22-mladen

 

________________________________ 

 


Fr. Ivan Dominik Iličić

 

Rođen sam u Slavonskome Brodu 24. travnja 1985. godine, od oca Dragana i majke Željke, rođ. Ivezić. Djetinjstvo sam proveo u Vinkovcima i Županji. U Vinkovcima, u crkvi Svetog Euzebija i Polijona, kršten sam i primio prvu pričest te krizmu.

 

Po završetku osnovne škole pohađao sam opću gimnaziju "Matija Antun Reljković" u Vinkovcima, a maturu sam položio s odličnim uspjehom. Nakon srednje škole upisujem studij farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao sam u travnju 2010. godine i stekao zvanje "magistar farmacije".

 

Za vrijeme studija sudjelovao sam u zajednici "Molitva i riječ", čiji je utemeljitelj prof. dr. Tomislav Ivančić, zatim u planinarskim križnim putovima udruge Ekosspiritus te organizaciji hodočašća za mlade u Međugorje. Odmah nakon završenog fakulteta započeo sam s postulaturom u Dominikanskom samostanu u Splitu.

 

2010-12-22-dominik

 

________________________________ 

 


Fr. Marko Pavlinović

 

Rođen sam u Makarskoj 2. srpnja 1988. godine, od oca Tonćija i majke Edite. Imam sestru Anu Mariju i brata Daria koji je dominikanski sjemeništarac u Splitu. Dolazim iz župe Svetog Marka u Makarskoj.

 

Kršten sam u crkvi Gospe od Anđela u Imotskom, prvu pričest sam primio u konkatedrali Svetog Petra u Splitu, a u istome gradu, u crkvi Gospe od Pojišana, primio sam sakrament krizme. Osnovnu školu i srednju trgovačku školu završio sam u Splitu, smjer "komercijalist".

 

U ljeto 2010. upisao sam Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Učim strane jezike, a rekreativno se bavim nogometom i košarkom.

 

 

2010-12-22-marko

 

________________________________ 

 


Fr. Domagoj Augustin Polanščak

 

Rođen sam 27. kolovoza 1981. godine u Sisku, od oca Zvonka i majke Marije, rođ. Petranović. Imam brata Lea. Dolazim iz župe Uzvišenja Svetog Križa u Sisku, gdje sam primio prvu pričest i krizmu, a kršten sam u župi Svete Marije, također u Sisku.

 

Osnovnu školu i opću gimnaziju završio sam u rodnom gradu. Tijekom osnovne škole osvojio sam prvo mjesto na županijskom natjecanju iz zemljopisa. Nakon završetka srednje škole upisao sam Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer filozofija i komparativna književnost. Diplomirao sam u travnju 2010. godine s odličnim prosjekom ocjena.

 

Volim životinje, prirodu i vožnju biciklom, a slobodno vrijeme uglavnom posvećujem proučavanju i slušanju klasične glazbe, najviše opere, te jazza.  

 

 

2010-12-22-domagoj

 

________________________________ 

 


Fr. Ivan Prskalo

 

Rođen sam 4. ožujka 1992. godine u Livnu (BiH), od oca Stipana i majke Lucije. Imam dva brata, Vlatka i Marinka, te dvije sestre, Slavicu i Marijanu. Dolazim iz župe Uznesenja blažene Djevice Marije u Uskoplju gdje sam kršten, primio prvu pričest i krizmu.

 

Osnovnu školu završio sam u Uskoplju, a klasičnu gimnaziju "Don Frane Bulić" u Splitu, gdje sam kao kandidat Reda propovjednika bio u nadbiskupijskom sjemeništu. U ljeto 2010. godine upisao sam Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu.

 

 

2010-12-22-ivan

 

________________________________ 

 


Fr. Ivan Marija Tomić

 

Rođen sam 24. listopada 1984. godine u Bosanskoj Gradiški, od oca Luke i majke Marine, rođ. Kičić. Imam brata Emanuela koji je student četvrte godine FER-a u Zagrebu. Stupanjem u Red, na vlastitu molbu, dobio sam redovničko ime Marija i to iz zahvalnosti prema Nebeskoj Majci, ujedno se tako stavljajući pod Njezinu zaštitu.

 

Kršten sam i prvu svetu pričest primio u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Dolini, kod Bosanske Gradiške. Godine 1993. obitelj mi je zbog rata izbjegla u Hrvatsku. Osnovnu školu završio sam u Cerniku kod Nove Gradiške, a Opću gimnaziju 2004. godine u Novoj Gradiški. Svetu potvrdu primio sam u župi Svetih Petra i Pavla u Cerniku. Od 2006. godine s obitelji trajno živim u mjestu Gornji Bogićevci kod Nove Gradiške.

 

Pripadam župi Duha Svetoga u Gornjim Bogićevcima. Poslije završene srednje škole upisao sam studij prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, koji sada završavam. Posljednje dvije godine bio sam aktivan u karizmatskoj molitvenoj zajednici mladih „Božja pobjeda”, u crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu, u Zagrebu, a čiji je duhovnik studentski kapelan don Damir Stojić. Slobodno vrijeme provodim  pišući pjesme i meditacije.

 

 

2010-12-22-ivan-tomc

 

________________________________ 

 


Fr. Mirko Irenej Vlk

 

Rođen sam 4. listopada 1985. godine u Slavonskom Brodu. Djetinjstvo  sam proveo u Oriovcu, župa Sv. Emerika, dvadesetak kilometara od Slavonskog Broda. U Oriovcu sam završio osnovnu školu "Dr. Stjepan Ilijašević", a u Slavonskom Brodu klasičnu gimnaziju s pravom javnosti "Fra Marijan Lanosović".

 

Tijekom srednjoškolskog obrazovanja, kao izvannastavnim aktivnostima, bavio sam se glumom u školskoj dramskoj skupini, uglavnom klasične tragedije i neka moderna tragikomedija te novinarstvom pri školskom časopisu "Anabasis". Nakon srednje škole upisao sam Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu kao bogoslov Požeške biskupije, dok sam posljednju godinu studija završio kao student laik. Diplomirao sam 16. veljače 2010. godine s diplomskim radom na temu "Enciklika Spe salvi pape Benedikta XVI. i teologija nade Jürgena Moltmanna".

 

Na drugoj godini studija dobio sam Rektorovu nagradu Sveučilišta J. J. Strossmayera za seminarski rad "Pavao i suradnici". Nevezano za studij bavio sam se slikanjem i crtanjem, te povremeno pisanjem, uglavnom poezija. Po završetku studija radio sam godinu dana kao vjeroučitelj u OŠ "Vladimir Nazor" u Adžamovcima, i u pripadajuće četiri područne škole na tome području, te u Elektrotehničkoj i Ekonomskoj školi u Novoj Gradišci. Sada sam pak novak Hrvatske dominikanske provincije.

 

2010-12-22-mirko

 

________________________________ 


 

0
0
0
s2sdefault