joomla social media module

2010-12-21-naslovna-trogir-Zagreb, 21. 12. 2010. - U nedjelju, 19. prosinca 2010., u Gradskoj vijećnici u Trogiru predstavljena je knjiga "Tri trogirska svjetovna i crkvena velikana" Trogiranina dr. Fedora Sentinelle. Autor prikazuje sv. Ivana Trogirskog, blaženog Augustina Kažotića te biskupa i bana Petra Berislavića koji su ostavili duboke tragove ne samo u trogirskoj, nego i u hrvatskoj kulturnoj, vjerskoj i nacionalnoj baštini.

 

Autor knjige je ugledni trogirski liječnik. Osim što je bio dugogodišnji liječnik i ravnatelj Doma zdravlja Trogir, dr. Fedor Sentinella bio je u mandatu nakon slobodnih izbora i donačelnik općine Trogir.

 

Suradnik je brojnih vjerskih, liječničkih i informativnih tiskovina u kojima svojim kratkim prikazom života, rada i plodova trogirskih velikana potiče novi naraštaj da ih u sjećanju zadrže svježima i slijede njihove stope.

 

Kulturni događaj otvorio je gradonačelnik Trogira Damir Rilje, čestitajući svomu sugrađaninu, koji je ove godine nagrađen i osobnom nagradom Grada, na doprinosu trogirskoj kulturnoj baštini, protkanoj djelovanjem triju velikana, i njenom promicanju, te stoga istaknuo mogućnost korištenja ove publikacije i u turističke svrhe grada. Dominikanac dr. Marijan Biškup, glavni urednik

 

Vjesnika za širenje štovanja i za kanonizaciju "Blaženi Augustin Kažotić" počašćen je što je Vjesnik posljednjih deset godina objavljivao tekstove iz pera dr. Sentinelle, koji marljivo njeguje i svojski ljubi svoju baštinu i tradiciju. Kao dobar poznavatelj pisane riječi pohvalio je naslov knjige u kojemu je sažeta sva poruka društvene i duhovne naravi.

 

Osvrnuo se kratko na živote i značaj triju velikana, a kao provincijski promicatelj posebice na bl. Augustina Kažotića te zahvalio u ime uredništva dr. Sentinelli na minuloj suradnji i preporučio se za buduću.

 

Provincijal Hrvatske dominikanske provincije prof. dr. Anto Gavrić ispričao je svoje dojmove o Trogiru i Trogiranima koji ga svakim dolaskom iznova fasciniraju poznavanjem svoje povijesti i svojih velikana, s preporukom da katkad treba izaći i iz prostora Trogira te vidjeti koliko ovi velikani uistinu znače.

 

Čitajući knjigu primijetio je da se svakih dvjesto godina javlja jedan velikan i zapitao ima li još velikih imena koji su, pored trojice spomenutih u predstavljenoj knjizi, obilježila Trogir. Knjiga se također uklapa u projekt koji je Hrvatska dominikanska provincija, kao suakter kauze, započela u pokretanju postupka za kanonizaciju bl. Augustina Kažotića. I sam provincijal stavio je svoju službu i mandat pod zaštitu bl. Augustina Kažotića koji je obilježio povijest svoga rodnoga grada, povijest Zagrebačke nadbiskupije i Lucerske biskupije te povijest Dominikanskog reda. S nadom da će knjiga biti poticaj nadahnuću u trojici velikana, provincijal je istaknuo i njihovu aktualnost.

 

Autor knjige dr. Fedor Sentinella napomenuo je da knjižicu treba shvatiti kao crtice iz života triju trogirskih velikana, svjetovnih i crkvenih, jer trogirskih svjetovnih velikana ima mnogo više, no svjetovnih i crvenih zajedno, zasigurno manje, bar onakvih kakve je autor izabrao za tematiku u svojoj knjizi.

 

Drži da se ne može biti Trogiraninom, a ništa ne znati o sv. Ivanu, bl. Augustinu i banu Berislaviću o kojima su napisane studije i knjige, ali u vrevi suvremenog života njegova knjižica može poslužiti kao podsjetnik svima koji nemaju vremena za proučavanje. U svom je govoru naglasio da se Trogirani trebaju dičiti jer je njihov grad jedini u Hrvatskoj koji ima dva sveca, a da je bilo sreće, mučeništvo i junaštvo bana Berislavića moglo je Trogiru donijeti i trećeg sveca.

 

 

U glazbenom dijelu programa nastupila je ženska klapa Ventula i madolinski orkestar Mindula. Među brojnim uzvanicima predstavljanju su nazočili dekan Trogirskog dekanata don Pavao Piplica, starješina trogirskog dominikanskog samostana fr. Veselko Begić i predstavnici potomaka obitelji Kažotić. Tom su prigodom u Trogiru bila petorica dominikanaca, što se već dugo nije dogodilo.

 

Tekst: Josipa Zeko/dominikanci.hr

 

 

 

 

Fotografije: Ivan Marjanica/dominikanci.hr

0
0
0
s2sdefault