Ispis

2010-05-05-naslovna-kazoticZagreb, 05. 05. 2010. - Provincijsko vijeće Hrvatske dominikanske provincije je, na zasjedanju 28. travnja u samostanu bl. Augustina Kažotića u Zagrebu, dalo svoju suglasnost da se konstituiraju akteri u kauzi kanonizacije bl. Augustina Kažotića i da se glavni postulator Reda o. Vito T. Gomez (Rim) imenuje postulatorom kauze.

 

Vijećnici su potpisali dokument koji je odmah poslan u Generalnu postulaturu Reda u Rimu, koja daje potpunu potporu u pokretanju postupka za kanonizaciju bl. Augustina Kažotića.

 

Upravo je u tom vidu tajnik Generalne postulature Reda o. Francesco Ricci bio nedavno u Luceri radi dogovaranja pokretanja postupka za proglašenje svetim našega Blaženika. Pokretač kauze je biskupija Lucera-Troia, u kojoj se i nalazi grob blaženog Augustina Kažotića (+1323.).

 

Naime, lucerski biskup mons. dr. Domenico Cornacchia pokazuje veliku otvorenost i spremnost za reaktiviranje postupka kanonizacije. Stoga je i predloženo da se najprije konstituiraju akteri kauze i imenuje postulator.

 

Tim potpisivanjem naša je Provincija postala suakter kauze. Očekuje se da i Zagrebačka nadbiskupija dadne svoju suglasnost kao suakater u kauzi kanonizacije. Zašto se tako dugo čeka? Donosimo izvadak iz razgovora dominikanskog provincijala o. Ante Gavrića, objavljenog u Glasu Koncila, u broju 15, od 11. travnja 2010.:

 

GK: U posljednje vrijeme sve češće govorite o bl. Augustinu Kažotiću. Može li se nadati da će prvi hrvatski blaženik nakon više stoljeća biti i proglašen svetim?

 

Dr. GAVRIĆ: Čudno je i žalosno što se nije organiziranije i koordinirano radilo na kanonizaciji bl. Augustina Kažotića. Možda je postojala i bojazan da bi isticanje njegove kanonizacije „kočilo“ neki drugi postupak kauze. Kažotiću „s pravom pripada jedno od najodličnijih mjesta u društvenoj, kulturnoj i religioznoj prošlosti hrvatskog naroda“, ističe akademik Franjo Šanjek, koji svojim radovima pokazuje i veliki ugled što ga je Kažotić imao među svojim suvremenicima u Europi s kraja 13. i početka 14. stoljeća. Želio bih, i nastojim u suradnji s provincijskim promotorom dr. Marijanom Biškupom, da blaženi Augustin Kažotić dobije ono mjesto koje zaslužuje. Preporučujem vjernicima da mole njegov zagovor kao i zagovor drugih naših blaženika i svetaca koji ostaju nekako olako i nepravedno u zaboravu.

 

 

2010-05-05-kazotic-veca

 

 


Hrvatski dominikanci rade pojačano na širenju kulta bl. Augustina, u svojim propovijedima, po župama, u tisku, na radiju, filmu i posredstvom novih medija. Augustin Kažotić, rodom Trogiran, bio je zagrebački biskup i biskup Lucere u Južnoj Italiji.

 

Dominikanske župe bl. Augustina Kažotića i Kraljice sv. Krunice iz Zagreba te Hrvatska dominikanska provincija organiziraju hodočašće u Luceru bl. Augustinu Kažotiću od 31. svibnja do 5. lipnja 2010. Više o hodočašću možete vidjeti na našoj stranici, u najavama.

 

Švicarski dominikanac o. Paul-Bernard Hodel, profesor crkvene povijesti na Sveučilištu u Fribourgu (Švicarska) priprema positio historica – prikupljajući svu povijesnu dokumentaciju.

 

Provincijski promicatelj štovanja naših svetaca i blaženika o. Marijan Biškup, umirovljeni profesor moralne teologije na KBF-u, priprema ikonografiju bl. Augustina Kažotića, u kojoj foto prilozima pokazuje kontinuitet štovanja našeg Blaženika.

 

Ima i nekoliko važnih svjedočanstava primljenih milosti po zagovoru bl. Augustina Kažotića.

 

Ovih je dana u dominikanski samostan sv. Nikole u Korčuli stigla je nova slika bl. Augustina Kažotića. Napravio ju je Boguslaw Lorek, umjetnik iz Poljske koji se bavi sakralnom umjetnošću i bit će postavljena u samostanskoj crkvi.

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s