Ispis

2010-05-04-naslovna-novaci-u-bosniDubrovnik, 04. 05. 2010. - Na svetkovinu sv. Josipa radnika, trojica dominikanskih novaka, Dominik Gerbic, Gabriel Maria Kapetanović i Ivan Gavranović te don Toma Lučić, rektor crkve svetog Vlaha, krenuli su u jutarnjim satima put Bosne u župu Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici, na poziv tamošnjeg župnika don Tadije Ivoša i kapelana don Ilije Ivoša.

 


Prvi dan - 1. svibanj (subota)

 

 

U župu Skopaljska Gračanica, stigli su nešto prije 12:00 sati. Nakon okrjepe, krenuli su u selo Sebešće gdje je don Toma Lučić predvodio Svetu misu uz koncelebraciju don Ilije i Tadije Ivoša.

 

Poslije euharistijskog slavlja, novaci su se družili s mještanima Sebešća i tom prilikom podijelili svakom župljaninu krunicu, a onim najmlađima i knjigu Tko si ti, Dominiče? Mnoga djeca su već izrazila želju da budu bili pratri, kako se u tim krajevima naziva braću dominikance.

 

Druženje se nastavilo u kući jedne obitelji koja je pripremila svečani objed za novake i svećenike. Po završetku ručka uputili su se u župu Skopaljska Gračanica gdje su sudjelovali na večernjoj sv. Misi. No, prije toga, putem su posjetili crkvu svetog Ilije u mjestu Rostovo te župnu crkvu i samostan sestara Kćeri Božje Ljubavi u Novom Travniku.

 

Drugi dan - 2. svibanj (nedjelja)

 

 

Na Petu vazmenu nedjelju, novaci su asistirali na jutarnjoj Misi u župi Srca Marijina u Skopaljskoj Gračanici, koju je predvodio don Toma Lučić. U 11:00 sati, sudjelovali su na sv. Misi i proljetnom blagoslovu polja u selu Ričica, točnije na groblju u navedenom mjestu.

 

Nakon Mise, uz druženje, podijelili su krunice prisutnim vjernicima. Poslijepodnevno vrijeme iskoristili su za posjet sjemeništu Petar Barbarić i posjet grobu sluge Božjeg Petra Barbarića u Travniku (starom).

 

Na žalost, sjemeništarci su zbog duhovnih vježbi, bili odsutni. Iz Travnika su se uputili u župu svetog Ante Padovanskog u Bugojno, gdje su ih srdačno dočekali oci franjevci s kojima su zajedno proslavili večernju sv. Misu. Dan su završili večerom i druženjem u obitelji novaka Gabriela Kapetanovića.


Treći dan - 3. svibanj (ponedjeljak)

 

 

Poslije Mise i svečanog ručka kod župnika župe Srca Marijina, novaci i don Toma zahvalivši se braći Tadiji i Iliji Ivoš te kuharici, gospođi Milki Dilber, krenuli su natrag u Dubrovnik. Vraćali su se preko Kupresa gdje su razgledali tamošnju crkvu, a zatim su nastavili prema Dubrovniku posjetivši pritom i Gospino svetište Međugorje. U Dubrovnik su stigli u kasnim večernjim satima.

 

 

 

 

0
0
0
s2sdefault
powered by social2s