joomla social media module

2010-02-15-nasl-split-ovo-nije-pricaSplit, 14. veljače 2010. - U ispunjenoj dvorani "Vinko Draganja OP" dominikanskog samostana u Splitu, sinoć je predstavljena knjiga fr. Nikole Dugandžića, OP "Ovo nije priča". Knjigu je izdala Dominikanska naklada Istina iz Zagreba.

 

Brojnim ljubiteljima knjige zborili su don Stanko Jerčić, generalni vikar Hvarske biskupije, te, preko dostavljenog teksta dr. fra Robert Jolić, i sam autor o. Nikola Dugandžić. Uz glazbene točke VIS-a "Dominik" program je vodio fr. Ivan Iko Mateljan.

 

U uvodnoj riječi voditelj je naglasio kao je autobiografska proza sve prisutnija u književnom izričaju u kojoj se preko osobnog iskustva govori svakodnevica, te ocrtava socijalna, politička, kulturna te religijska zbilja. Izrečena je i činjenica da se ovom književnom vrstom više koriste žrtve II. svjetskog rata i poraća, nego li izvršitelji zla i zločina, uz konstataciju da "hrvatska šutnja i dalje traje".

 

U svom osvrtu na knjigu fra. Robert je napisao da memoari fr. Nikole Dugandžića postaju jedan kamenčić koji savršeno oslikava sudbinu tolikih tisuća, dapače desetaka pa i stotina tisuća Hrvata koje je prvo siromaštvo, a potom i mržnja vlastodržaca rastjerala Križnim putovima i stranama svijeta.

 

Don Stanko Jerčić je pohvalio knjigu napomenuvši kao je ona pokušaj otrgnuća od zaborava bleiburgške tragedije i bolnih zbivanja u vremenima kada su komunističke vlasti tukle ljude, a nisu dale ni da se plače! Ne moraju u zadnjim danima življenja na ovoj zemlji ići u zatvore, ali bi se suđenje trebalo dogoditi i, ako se krivnja dokaže, budu osuđeni na jedan dan zatvorske kazne, bez obveze izvršenja.

 

Autor knjige fr. Nikola Dugandžić, na kraju je istaknuo vrijednosti slobode i istine koje su ga kroz cijeli život oduševljavale te da očekuje da konačno povijesna istina rekne svoju riječ, a ne politika, da život počne pisati našu povijest, a ne politika i ideologija! Završavajući govor, autor knjige je naglasio: "Osvetu ne tražim. Želim istinu, velikim i malim slovom"!

 

Autor knjige Ovo nije priča, fr. Nikola Dugandžić, s osam godina je prošao Križni put od Novske do Bleiburga, te od Bleiburga do Zadra! Kroz dvadeset i šest godina nije mogao dobiti vizu da bi iz SAD-a pohodio svoju domovinu. Knjigu "Ovo nije priča - od Krlovca do Michigana i natrag" možete nabaviti kod dominikanaca u Splitu i u Zagrebu.

 

 

0
0
0
s2sdefault