joomla social media module

2010-02-12-naslovna-olimpijske-igreOlimpijske igre/Vatikan – U razmišljanju o Olimpijskim igrama i Vatikanu (Olympia ohne Vatikan), Thomas Jansen za Katholischer Nachrichtendienst (KNA), između ostaloga piše: U Vancouveru bi se uzalud tražila papinska zastava, na Olimpijskim zimskim igrama neće biti atleta iz Vatikana.

 

Ali, kako se vidi iz pozdravnog slova pape Benedikta VXI, upućenog športašima, organizatorima i volonterima, nije ova tradicionalna olimpijska apstinencija nipošto znak manjka oduševljenja. Da Crkvena država, čiji broj stanovnika nije veći od broja američke olimpijske momčadi, ne može imati velik broj športskih talenata, sasvim je jasno.

 

 

Dobra kondicija i izvrsne zimske športske sposobnosti ponekih švicarskih gardista, ne mogu puno pomoći. Vatikan zanima nešto što je daleko vrednije od olimpijskih plemenitih metala. Šport naime može vrlo mnogo pridonijeti boljem razumijevanju među narodima i udariti temelje jednoj novoj civilizaciji ljubavi, kaže poglavar Crkve u svom pozdravnom pismu zimskim igrama u Vancouveru.

 

On citira svoga prethodnika Ivana Pavla II. (1978-2005) koji je bio oduševljeni skijaš. Benedikt XVI., još kao minhenski kardinal, opisuje šport, prigodom nogometnog svjetskog prvenstva u Argentini 1978., kao „izaslanik iz zarobljujuće ozbiljnosti svakidašnjice“ jer se u športu radi o jednoj „slobodnoj ozbiljnosti“, o nečemu „što ne mora biti i upravo je zato tako lijepo“. Naslov toga govora glasi „Povratak u raj“.

 

 

2010-02-12-01-oi

 


Pierre de Coubertin koj je 1869. doveo u život novovjeke Olimpijske igre, od početka je gajio dobre odnose sa katoličkom crkvom. Ideju za poznato olimpijsko geslo: „brže, više, jače“ uzeo je od francuskog dominikanca, prijatelja, Henri Didon-a. Didon je kao direktor katoličke škole te tri riječi dao upisati na zastavice svoga školskog športskog društva.

 

 

www.kath.net

 

0
0
0
s2sdefault